Wykonanie
Pamiętacie mój wpis o warsztatach z Gorenje?
Pisałam tam o pysznych daniach które przygotowaliśmy i obiecałam parę słów na temat sprzętów z których korzystaliśmy. O daniach, a właściwie jednym, będzie później, teraz trochę o produktach firmy i o samej firmie. Gorenje to firma słoweńska, należy do ośmiu największych producentów dużego AGD w Europie. Swoją działalność rozpoczęła w 1950 a już od 1961 rozpoczęła eksport swoich produktów do Niemiec. Obecnie około 95% produkcji jest eksportowane na cały świat. Co ważne , cała produkcja odbywa się w Europie, co w dobie globalizacji nie zdarza się często. W firmowym salonie Gorenje w Ożarowie Mazowieckim, mogłam obejrzeć cały przekrój produkcji - od dużego AGD ( kuchenki, lodówki, pralki) poprzez małe agd (mikrofale, czajniki, odkurzacze itp) aż po drobne sprzęty ( garnki i patelnie). Nie wiedziałam, że Gorenje jest firmą tak wszechstronną! Moją uwagę zwróciły piekarniki do zabudowy. To oczywiste, gdyż bez piekarnika nie wyobrażam sobie mojej kuchni. Piekarnik to podstawa.Dla miłośników dobrego designu Gorenje ma nie lada gratkę - linię sprzętów projektowanych przez znanych projektantów - Philippe'a Starcka czy Karima Rashida - są faktycznie piękne.
kuchnia wg Philippe'a StarckaAle najważniejsze dla gotujących jest to, co nowa generacja piekarników oferuje. A oferuje dużo.- Piekarniki mają dużą pojemność ( od 62 do 75 l) co oznacza, że zmieścimy w nich duże blachy i duże naczynia - nie straszne nam pieczenie gęsi lub
indyka- Wnętrze ma unikalny kształt -
Home Made - inspirowany tradycyjnymi piecami opalanymi drewnem. Potrawy są ogrzewane równomiernie ze wszystkich stron, dzięki temu są zawsze doskonale przygotowane: chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku - często piekę
chleb, to rozwiązanie idealne dla
chleba, taki piecyk byłby w sam raz dla mnie- nawet podstawowe modele są wyposażone w funkcję łatwego czyszczenia Aqua Clean, a te z nieco wyższej półki, mają czyszczenie katalityczne lub system pyrolityczny - moje marzenie, piekarnik nagrzewa się aż do 500st C i wszelkie zanieczyszczenia zostają bez trudu usunięte!
To podstawy. Oprócz tego mogą być wyposażone w dodatkowe funkcje, niezwykle ułatwiające gotowanie. Wymienię te, które najbardziej mi się spodobały- specjalny system grzania pozwala na równoczesne pieczenie na kilu poziomach, i to bez przenikania się zapachów- piekarniki posiadają dużą ilość gotowych programów - wystarczy wybrać rodzaj jedzenia i wagę i wcisnąć guzik - proste prawda?funkcja szybkiego nagrzewania - bardzo przydatna gdy czas nas
goni- a dla miłośników zdrowej żywności są piecyki w których możemy przygotować domowy
jogurt.Jest jeszcze jedna niezwykle wygodna rzecz a mianowicie bardzo łatwo wyjąć możemy wewnętrzną szybę piekarnika i ją wyczyścić!
Każdy znajdzie coś dla siebie - zwolennicy nowoczesności zachwycą się się prostymi kształtami linii Simplicity, a ci którzy lubią ciepłe wnętrza w dawnym stylu, na pewno nie przejdą obojętnie obok linii Classico. Przyznacie, że jest o czym marzyć :)
Firmowy salon Gorenje znajduje się w Ożarowie Mazowieckim przy ul Poznańskiej 159. Nie tylko obejrzycie tam wszystkie sprzęty, ale z pewnością pracownicy doradzą jaki piekarnik wybrać. Warto też odwiedzić stronę www.gorenje.plDla tych, którzy dotrwali do końca, przepis na pyszną
sałatkę z pieczonych
buraków wg szefa Wojtka Lewandowskiego - taką własnie robiliśmy na spotkaniu
składniki (na 4 porcje)2 średniej wielkości
buraki70 g
sera gorgonzolaGarść obranych
orzechów włoskichSok z jednej
cytryny2 ząbki
czosnku, zmiażdżone4 łyżki
oliwyŁyżka
miodu, lub do smaku
Sól i
pieprzprzygotowanie
Buraki ułożyć na ruszcie, bez mycia i obierania, piec ok 60 - 75 minut w temperaturze 200 st C. aż
buraczki będą miękkie. Wystudzić, obrać, pokroić w cienkie plasterki. Wymieszać
sok z cytryny z
solą,
pieprzem, startym
czosnkiem, dodać
oliwę,
miód i jeszcze raz dobrze wymieszać - można w słoiku. Sosem polać
buraczki, posypać pokruszonym
serem i
orzechami. Podawać. Pyszne. Smacznego !
wpis powstał we współpracy z Gorenje Polska