Wykonanie
To był
szpinakowy weekend! Zaczęło się od pesto ze
szpinaku a skończyło na.... no właśnie! Były naleśniki,
makaron w sosie
szpinakowym, zielony koktajl i na koniec
majonez szpinakowy!Prawie cały weekend spędziłam w kuchni, a to za sprawą nowego blendera i dużych ilości
szpinaku w lodówce :)Na początek pesto ze
szpinaku. Miałam ochotę na pastę do
chleba na śniadanie i oto co mi wyszło.
Składniki:1 i 1/2 opakowania
młodych liści
szpinaku (razem 375 g)1-2 ząbki
czosnku (przy 2 ząbkach
czosnku jego smak będzie bardzo wyczuwalny)6
orzechów włoskich2-3 łyżki
oliwy z pestek
winogron (choć może być dowolna wedle gustu:))
sól i
pieprz do smakuWszystko razem miksujemy na gładką masę. Ja najpierw zmiksowałam
czosnek,
orzechy,
oliwę i około 1/2 części
szpinaku na idealnie gładką masę. Drugą część
szpinaku zmiksowałam na większe kawałeczki, tak by było go widać. Obie części wymieszałam i dodałam
soli i
pieprzu do smaku.Pyszności po prostu :DW kolejnych postach opiszę kolejne potrawy, które zrobiłam z tą pastą!SMACZNEGO!