ßßß
Potrzebne będą (na 6-8 porcji)- żeberka wieprzowe (ok. 3-4 kostki)- 2 litry wody- 3-4 marchewki- 1 pietruszka- mały kawałek selera- karton przetartych pomidorów, 750mL- przyprawy: sól i pieprz, opcjonalnie: ziele angielskie, listek laurowy, czosnek- słodka śmietana 30%, ok. 250mL- ugotowany osobno ryż (ok. 2 szklanki)- świeża zielenina do dekoracji
Sposób wykonania:1) Żeberka zalewamy w garnku zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu 20-30 minut.2) Wkładamy do garnka warzywa w całości i gotujemy na małym ogniu kolejne 30 minut.
3) Dodajemy pomidory i przyprawy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kolejne 40 minut.
4) Na samym końcu zabielamy zupę śmietaną.5) Podajemy z osobno ugotowanym ryżem i świeżą zieleniną.
Smacznego =)Agnieszka