Wykonanie
Cześć =) Zupa pomidorowa, to ulubiona zupa Kasztanowej Kuchni. Dziś zapraszamy ponownie na tradycyjną, polską pomidorówkę z
ryżem =)Ta wersja zupy w ogólnym zarysie oparta jest na recepturze
Maćka z wcześniejszych przepisów pomidorówki na blogu, która sprawdza się znakomicie, oddając klasyczny smak pomidorówki, pamiętany z czasów dzieciństwa. A sama zupa, bez
ryżu, bardzo dobrze smakuje również w wersji
pitnej, jako domowy "gorący kubek", sycący i rozgrzewający w zimnej
porze roku, wyśmienity dodatek do kanapek i sałatek =)
Potrzebne będą (na 6-8 porcji)-
żeberka wieprzowe (ok. 3-4 kostki)- 2 litry
wody- 3-4
marchewki- 1
pietruszka- mały kawałek
selera- karton przetartych
pomidorów, 750mL-
przyprawy:
sól i
pieprz, opcjonalnie:
ziele angielskie,
listek laurowy,
czosnek- słodka
śmietana 30%, ok. 250mL- ugotowany osobno
ryż (ok. 2 szklanki)- świeża
zielenina do dekoracji
Sposób wykonania:1)
Żeberka zalewamy w garnku zimną
wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu 20-30 minut.2) Wkładamy do garnka warzywa w całości i gotujemy na małym ogniu kolejne 30 minut.
3) Dodajemy
pomidory i
przyprawy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kolejne 40 minut.
4) Na samym końcu zabielamy zupę
śmietaną.5) Podajemy z osobno ugotowanym
ryżem i świeżą
zieleniną.
Smacznego =)Agnieszka