ßßß
Składniki:2 kg bardzo dojrzałych pomidorów4 marchewki2 pietruszkipół selerakawałek poraśmietana do zup0,5 łyżki mąkiprzyprawy: sól, pieprz, cukier, ziele angielskie, liść laurowy50 g masła300 g makaronuWykonanie:Warzywa umyć i obrać.Do 5 litrowego garnka nalać wody; dodać masło i włoszczyznę. Wywar przyprawić solą, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowymPomidory sparzyć; obrać ze skórki i pokroić na kawałkiPokrojone pomidory dusić na niewielkiej ilości masła dopóki nie zaczną się rozpadaćGdy włoszczyzna będzie miękka, przecisnąć rozgotowane pomidory przez sitko i dodać do wywaruMąkę rozmieszać z 3 łyżkami wody, dodać śmietanę i dokładnie wymieszaćZupę zabielić śmietaną i doprawić do smaku cukrem.Podawać z makaronem lub ryżem