ßßß Cookit - przepis na Krem z pomidorów z makaronem

Krem z pomidorów z makaronem

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam pomidorową i bardzo lubię kremy. U mnie w domu na ogół zupę tą gotowało się na rosole z dnia poprzedniego, dodając koncentrat. To najprostszy sposób. Ostatnio jednak nabrałam ochoty na krem z świeżych pomidorów. O tej porze roku ciężko o soczyste, czerwone pomidory prosto z krzaka, dlatego nie przejmujmy się, że gdy zupa nabierze jasnego koloru nawet przy prawie kilogramie warzyw. Smak wciąż pozostaje wspaniały! :D
Składniki:
1,5 litra wody
ćwierć selera, obranego i pokrojonego w kostkę
1 duża marchew, obrana i pokrojona w kostkę
1/2 pietruszki, obranej i pokrojonej w kostkę
750 g pomidorów, sparzonych i obranych ze skórki, pokrojonych
1/4 szklanki śmietany
2 łyżki mąki
sól
cukier
pęczek świeżego koperku
500 g makarony gwiazdki
Przygotowanie:
Do wody wrzucić seler, marchew i pietruszkę. Lekko posolić. Zagotować, a następnie gotować na małym ogniu aż warzywa zmiękną.
Dodać pomidory i gotować kolejne 30 minut. Doprawić szczyptą cukru. Odstawić aż lekko przestygnie. Zmiksować blenderem, a następnie całość przetrzeć przez sitko by pozbyć się pestek.
Zupę ponownie postawić na palniku. Gotować aż zacznie wrzeć. Śmietanę wymieszać z mąką. Do śmietany wlać łyżkę zupę, wymieszać, by śmietana się nie zważyła, a następnie wlać całość do garnka z zupą i dobrze zamieszać. Gotować jeszcze chwilę, ewentualnie doprawić solą.
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Koperek posiekać. Zupę podawać gorącą z makaronem i koperkiem.
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/1_5_122_krem-z-pomidorow-z-makaronem.html