ßßß
Potrzebne będą (na 4 porcje):- ok. 10-12 żeberek- 1-litrowy słoik kapusty kiszonej- 2 cebule- majeranek, papryka, sól i pieprz- olej do smażenia- 3-2 listki laurowe- 1/2 szklanki wody lub wywaru warzywnegoSposób wykonania:1) Żeberka kroimy na mniejsze porcje, po 2-3 kostki, po czym nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, i odstawiamy przyprawione na kilka godzin.2) Na dnie dużego garnka lub głębszej, przykrywanej patelni rozgrzewamy olej i rumienimy porcje żeberek po kilka minut z każdej strony, a po przysmażeniu odkładamy na talerz.3) Na ten sam tłuszcz wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i szklimy, mieszając.4) Na cebulę wykładamy porcje mięsa, listki laurowe i przykrywamy wszystko kapustą oraz podlewamy niewielką ilością wody lub wywaru warzywnego, ok. pół szklanki.5) Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i dusimy pod przykryciem 2 godziny.
W tej wersji żeberka były podane z ziemniakami gotowanymi na parze i koperkiem.Smacznego =)Agnieszka