Wykonanie
Chętnie podejmuję nowe wyzwania. Równie chętnie uczę się nowych rzeczy. Kiedy zobaczyłam, że Sylwia prowadząca blog Mała Łyżeczka proponuje malutkie wyzwanie na najbliższy.. rok to postanowiłam wziąść w nim udział :) Podczas następnych 12 miesięcy Sylwia będzie nam proponowała zupę hasło do przygotowania na najbliższy miesiąc. Styczeń to hasło: Barszcz. Tradycyjny barszcz robiłam wiele
razy, więc tym razem postanowiłam spróbować czegoś nowego i przyrządzić Barszcz Ukraiński. Robiłam go kilka
razy, aż wreszcie znalazłam idealny przepis. Zachęcam do wypróbowania i wzięcia udziału w wyzwaniu :)
Czas przygotowania: ok. 3hIlość porcji: 8Składniki:Porcja rosołowa5 łyżek
suchej fasoli3
buraki2
ziemniaki2
marchewki1
pietruszkaKawałek
poraCebulaŁyżka
soku z cytryny1 łyżka
mąki pszennej2 łyżki
przecieru pomidorowegoNatka pietruszkiPrzyprawy:
sól,
pieprz,
liść laurowy,
Fasolę płuczemy, umieszczamy w garnku i zalewamy 1 szklanką
wody. Włączamy gaz i zagotowujemy, następnie wyłączamy i zostawiamy na około 2 godziny w wodzie. Po tym czasie wylewamy
wodę, zalewamy świeżą i gotujemy do miękkości.
Buraki zawijamy w folie i pieczemy w piekarniku (200stopni) około 1 godzinę.
Mięso umieszczamy w garnku, zalewamy
wodą i doprowadzamy do wrzenia. Wylewamy cała
wodą, opłukujemy garnek i
mięso. Zalewamy świeżą
wodą i gotujemy na małym ogniu około godzinkę. W
między czasie przygotowujemy warzywa. Obieramy
marchewkę,
pietruszkę i
ziemniaki. Następnie
marchewkę kroimy na cienkie plasterki. Podobnie robimy z
porem.
Buraczki obieramy i ścieramy na tarce.
Ziemniaki kroimy w kosteczkę.Kiedy
mięso będzie miękkie dorzucamy
cebulę (można ją opalić przed wrzuceniem), warzywa (bez
buraków) i doprawiamy
solą,
pieprzem oraz dorzucamy
liść laurowy. Dorzucamy również
fasolkę wraz z zalewą. Po koło 10 minutach dodajemy
buraki i
przecier pomidorowy. Doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy. Dodajemy
cytrynę. Odlewamy nieco zupy do szklanki i dodajemy
mąkę. Rozrabiamy widelcem i wlewamy do zupy. Całość mieszamy i ponownie zagotowujemy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Smacznego :)