Wykonanie
czyli dawka energii i kwasów tłuszczowych omega od samego ranaOd kiedy nie jem
mleka krowiego brakowało mi wielu rzeczy. Przede wszystkim
serów, które zastąpiłam owczymi i kozimi, ale brakowało mi też
jogurtów i
śmietany. No bo jak?
Sos czosnkowy bez jogurtu?? Sprawę rozwiązał tutaj
jogurt kozi, którego charakterystycznego posmaku absolutnie w sosach nie czuć. No ale...
śniadaniowy jogurt z
musli i owocami? Kozi dla mnie tutaj odpada bez dwóch zdań :)Na szczęście znalazłam coś, co mi go zastąpiło! :)
Jogurt ten możemy dowolnie modyfikować, dodawać ulubione
owoce, ziarenka,
bakalie i masę innych dodatków. Można śmiało kombinować z różnymi
mlekami roślinnymi i szukać swoich top smaków.Ponadto nasiona chia to cud natury, przepełniony kwasami omega, błonnikiem, wielu witamin i minerałów.Polecam!

Składnikiszklanka
mleka kokosowego przepis (lub innego roślinnego)2 łyżki nasion chia2 łyżki czubate
płatków owsianych1
gruszkagarść
borówekpreparowana
kasza jaglana (ok. 2 łyżki)popping z
amarantusa (ok. 2 łyżki)2 łyżeczki
dżemu malinowego eko bez
cukru*opcjonalnie łyżka
miodu lub
syropu z agawyWykonanieNasiona wsypujemy do
mleka i odstawiamy na min. godzinę. Najlepiej zostawić na noc, ale jeśli zapomnieliśmy to godzinka wystarczy, aby nasionka zrobiły się galaretkowate.
Mleko z nasionkami miksujemy na gładko.
Płatki owsiane zalewamy gorącą
wodą i zostawiamy chwilkę pod przykryciem do napęcznienia. Można je również ugotować w tradycyjny sposób, jednak mi taka rozmemłana wersja owsianki nie podchodzi.
Gruszkę kroimy w kostkę lub miksujemy ją razem z
mlekiem i nasionkami na gładko. Dodajemy
płatki owsiane,
dżem i
borówki i posypujemy
amarantusem i preparowana
kaszą. Można dodać łyżkę
miodu lub
syropu z agawy. Dla mnie bez dosładzania jest idealne.Smacznego :)