Wykonanie
Po prostu
chleb. Pieczony w żeliwnym garnku, d omowy, pachnący i pyszny. Można dodać do niego co kto lubi: nasiona,
cebulkę czy podrumieniony
boczek. Zjadłam na śniadanie kromkę z
masłem i
miodem - smakuje cudownie :)



Składniki :Zaczyn :20 g. świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukru pudru1/4 szklanki ciepłego
mleka1 łyżka
mąki pszennejCiasto :570 g.
mąki pszennej (3 szklanki)100 g.
mąki ziemniaczanej (ok. pół szklanki)1 pełna łyżeczka
soli1/4 szklanki
olejuok. 1,5 szklanki ciepłej
wodyDodatkowo :
masło do posmarowania formy
mąka do oprószenia formy i podsypywaniaPrzygotowanie :Z pokruszonych
drożdży,
cukru, łyżki
mąki i ciepłego
mleka mieszam zawiesinę, odstawiam pod przykryciem na 15 minut w ciepłe miejsce (zazwyczaj po prostu wstawiam miseczkę do garnka z ciepłą
wodą). Do miski przesiewam obie
mąki, dodaję
sól,
olej i wyrośnięty zaczyn, oraz na początek 1 szklankę ciepłej
wody. Mieszam, łącząc składniki. Prawdopodobnie trzeba będzie dolać jeszcze pół szklanki
wody, bo ciasto ma być miękkie i elastyczne. Wyrabiam je 5 minut, by ładnie odchodziło od dłoni. Odstawiam na godzinę pod przykryciem (tu zazwyczaj wstawiam miskę przykrytą ścierką do piekarnika nagrzanego do 50 stopni C). Okrągły garnek żeliwny - u mnie średnica 18 cm smaruję
masłem i oprószam
mąką (może to być naczynie żaroodporne). Gdy ciasto wyrośnie, zagniatam je krótko, by je odgazować, formuję kulę i wkładam ją do garnka - wstawiam jeszcze na 20 minut do piekarnika (dalej 50 stopni C). Gdy ciasto podrośnie, nacinam je
ostrym nożem, zwiększam temperaturę do 220 stopni i piekę 15 minut. Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę jeszcze 30 minut.Przepis autorski.


