Wykonanie

Przepisów na typowe
bułki mam już mnóstwo jednak nigdy nie piekłam
bagietek. Te są pyszne, błyskawicznie się je przygotowuje a jeszcze szybciej znikają w niewiadomych okolicznościach... :-) To niestety ich minus, wczoraj piekłam w dwóch turach, pierwsze zniknęły gorące na kolację, drugie już w wersji orkiszowo-żytniej były dzisiaj na śniadanie. Na te
bagietki natknęłam się tutaj, bardzo zauroczyły mnie swym wyglądem. Jako pierwszy podaję przepis na wersję pszenno-żytnią z moimi małymi modyfikacjami, m.in. zmniejszyłam ilość
drożdży,
soli i pominęłam
cukier (jest zbędny,
bułki i
chleby wyrastają bez niego i to chyba nawet szybciej). Wydawało mi się, że to zbyt duża porcja na moją Familię (4
bagietki), a tu się okazało, że za mała...:-)Polecam także wersję
bagietek na
mące orkiszowej i żytniej .Składniki:- 250g
mąki pszennej zwykłej (chlebowej) typ650- 250g
mąki żytniej chlebowej (żurkowej) jasnej- 30g stopionego
masła- 250ml
mleka (można zastąpić
wodą)- 100ml
wody- 1,5 płaskiej łyżeczki
soli- 30g świeżych
drożdżyDodatkowo:- trochę
oleju do wysmarowania miski-
mąka do obsypania blatu i
bułekDrożdżę rozkruszyć do kubeczka, dodać trochę
mąki (1-2 łyżki) i ciepłą (nie gorącą)
wodę, dokładnie rozmieszać i odstawić do wyrośnięcia.Do misy miksera wsypać obydwie
mąki, dodać
sól, ciepłe (nie gorące
mleko) rozpuszczone
masło i wyrośnięty zaczyn. Wszystko razem wyrobić mikserem (najlepiej użyć do tego hak) lub ręcznie. Uformować kulę, przełożyć do miski wysmarowanej
olejem i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem, na ok.30-60 minut do podwojenia objętości. Moje wyrastało 30 minut.

Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat podsypany
mąką i kilka
razy lekko rozwałkować (dłońmi) i złożyć w kopertę, podzielić na 4 części.

Każdą rozciągnąć mniej więcej na szerokość blaszki, poskręcać dowolnie, obtoczyć w
mące i odłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformowane
bagietki odstawić na ok.15 minut (do napuszenia).


Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230*C i pieczemy ok.20-25 minut, na programie góra-dół. Na dno piekarnika można wstawić keksówkę z małą ilością
wody.




Smacznego :-)