Wykonanie
Co powiecie na takie pyszne i w
sumie szybkie śniadanko przy sobocie? Jeśli jesteście już po, to zaopatrzcie się w niezbędne produkty i zróbcie je sobie i najbliższym jutro. Niedziela, to idealny moment na wspólne smaczne rozpaczęcie dnia.
Składniki na tosty:6 kromek
chleba tostowego ( mogą być czerstwe)2
jajka4 łyżki
mlekaszczypta
gałki muszkatołowejszczypta
curry w proszku
sól i
pieprz do smaku
olej do smażenia
Salsa pomidorowa:2 średnie dojrzałe
pomidory1/2 czerwonej
papryczki chiligarść listków
bazylii1/2 łyżeczki suszonego
tymianku1 ząbek
czosnkusól i
pieprz do smaku2-3 łyżki
oliwy ( użyłam tego w którym leżakuje
feta)Dodatkowo:
ser feta z zalewy ( może być zwykła
feta)
oliwki czarne i zielone
Sposób przygotowania:
Jajka wbić do miseczki, rozmieszać, dodać
mleko i
przyprawy. Wszystko połączyć w całosć. Kromki
bułki zanurzyć w mieszance jajeczno-
mlecznej z obu stron i układać na uprzednio rozgrzanej patelni z
olejem. Smażyć z obu stron na rumiano.
W międzyczasie przygotować salsę
pomidorową.
Pomidory pokroić w kosteczkę, ja
pomidorów nie obierałam. Przełożyć do miseczki, dodać poszarpane listki
bazylli,
papryczkę chili bez pestek, pokrojona w cieniutkie plasterki,
czosnek wyciśnięty przez praskę. Na końcu dodać
olej i
przyprawy. Wszysko ze sobą połączyć.
Na środek każdego tosta nakładać łyżką salsę, na nia ułożyć pokruszona
fetę,
oliwki i listki
bazylii.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Tosty sa wtedy chrupiące i rozpływaja się w ustach. Smacznego życzę!