Wykonanie
Lubię, gdy brak pomysłu na obiad zmienia się w coś fajnego i ciekawego. Dziś tak właśnie miałam, niby w lodówce całkiem spory wybór, a jakoś brakowało mi koncepcji. Ostateczny kształt tych świetnych placków wyklarował mi się w głowie, gdy zobaczyłam
cukinię. Efekt naprawdę jest ciekawy i pyszny, placki są bardzo smaczne i bardzo sycące. Można oczywiście dodać do nich dowolny sos.



Składniki :3-4
ziemniaki1 mała lub pół większej
cukinii250 g.
mięsa mielonego, u mnie z
indyka3 łyżki startego
żółtego sera2 ząbki
czosnku2 łyżki
mąki pszennej1
jajkomajeraneksól,
pieprzolej do smażeniaPrzygotowanie :
Mięso podsmażam na niewielkiej ilości
oleju, starając się je jak najbardziej rozdrobnić - aż przestanie być surowe. Warto doprawić je od razu
sola,
pieprzem i
majerankiem. Obrane
ziemniaki ścieram na grubej tarce, tak samo
cukinię - tę ścieram ze skórką. Mieszam wszystkie składniki, dodaję przeciśnięty przez praskę
czosnek,
jajko,
ser i
mąkę, doprawiam wszytko do smaku. Solidnie wyrabiam, najlepiej dłonią, by masa była w miarę jednolita. Smażę dość grube placki - nadałam im kształt obręczą, mają grubość ok. 1 cm. Trzeba je smażyć po ok. 3-4 minuty z każdej strony, uważając jednocześnie żeby się nie przypaliły (ewentualnie można je "dopiec" w piekarniku). Zwłaszcza przy pierwszym przewracaniu trzeba uważać, żeby się ładnie trzymał kształt - najlepiej zrobić to energicznym ruchem, płaską drewnianą
łopatką.



