Wykonanie
Jestem ostatnio bardzo monotematyczna, wiem ;)
Cukinia pojawia się w wielu moich potrawach, ale
mogę to łatwo wytłumaczyć: to jedno z moich ulubionych warzyw, zwłaszcza teraz, gdy jest najpiękniejsza i najsmaczniejsza. Chcę też pokazać, jak potrafi być uniwersalna (pamiętacie
konfitury ?)



Składniki :1 kg
ziemniaków1 mała żółta
cukinia1 łyżeczka suszonego
majeranku1
jajko4 łyżki
mąki pszennej + 2-3 do podsypania4 łyżki
mąki ziemniaczanejsól,
pieprz do smaku2 łyżki
olejuPrzygotowanie :Obrane
ziemniaki gotuję do miękkości, po czym przepuszczam przez praskę.
Cukinię ścieram na grubej tarce (ze skórką), przekładam na patelnię z rozgrzanym
olejem, lekko
solę i smażę ok. 5 minut. Lekko przestudzoną dodaję do chłodnych
ziemniaków. Dodaję
jajko, obie
mąki,
majeranek,
sól i
pieprz do smaku. Łyżką łączę składniki, wykładam masę na stolnicę obficie posypaną
mąką i z grubsza zagniatam w całość. Ciasta nie należy wyrabiać długo; będzie miękkie i dość kleiste. Z ciasta od razu robię kulki wielkości małej
mandarynki (dłonie oprószone
mąką), wrzucam je do garnka z gotującą się, posoloną
wodą. Gotuję ok. 5 minut po wypłynięciu. Podaję z podsmażoną
cebulką (z odrobiną
koperku).Przepis autorski.


