Wykonanie
Wiecie, że
cukinia może być podstawowym składnikiem surówki? Wystarczy ją lekko zamarynować, by zmiękła i puściła sok. Smakuje świetnie z dodatkiem świeżego
ogórka,
jabłka i
ziół.


Składniki :1 mała
cukinia1 niewielki
ogórek szklarniowy1
jabłkokawałek
sałaty lodowejkawałek
czerwonej papryki1 łyżka posiekanej
natki pietruszki3-4 posiekane liście świeżej
mięty3 łyżki
soku z cytrynyduża szczypta ciemnego
cukrukilka łyżek
wody mineralnejkilka łyżek
oliwy lub
olejusól, świeżo mielony
czarny pieprzPrzygotowanie :Umyte:
ogórka i
cukinię ścieram razem ze skórką do miski (na grubych oczkach), dolewam
sok z cytryny, lekko ją
solę, mieszam i zostawiam na 5 minut. Odlewam
wodę, dodaję starte
jabłko (również na grubych oczkach), poszatkowaną lub porwaną na małe kawałki
sałatę,
natkę pietruszki i
miętę. W wodzie mineralnej rozpuszczam
cukier, wlewam do surówki, doprawiam do smaku
solą,
pieprzem i
oliwą, dokładnie mieszam. Odstawiam na 15 minut, zanim ją podam.
