Wykonanie
Święta i po świętach, a ja dzisiaj zapraszam na pyszne
zeberka wieprzowe duszone z
miodem i
jabłkiem.
Mięso jest pyszne i bardzo aromatyczne. Mi najbardziej smakuje z
pieczywem, ale moja Mama preferuje ziemniaczki, decyduje jak zawsze kwestia gustu.
Składniki:800 g
żeberek wieprzowych1 duża
cebula2
jabłka o zwartym miąższu2 łyżki
miodu1 łyżeczka
musztardy francuskiej1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/3 łyżeczki mielonych
goździków1/2 świeżej
papryczki chili1/2 łyżeczka
majeranku1 ząbek
czosnku1/3 łyżeczki
kurkumysól i
pieprz do smaku1 łyżka
mąki wrocławskiej
olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania:
Żeberka umyć, osuszyć i pokroić w plastry, obtoczyć w
mące. Na patelni rozgrzać
olej i podsmażyć
mięso na rumiano. Dodać pokrojoną w
pióra cebulę,
goździki,
gałkę muszkatałową,
sól i
pieprz do smaku oraz 1/2 szklanki
wody.
Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 35-40 minut.
Mięso powinno być prawie miękkie. Po tym czasie dorzucić obrane, pokrojone w drobna koskę
jabłka i
musztardę. Przykryć i dusić kolejne 15 minut...
jabłka powinny się prawie rozpaść tworząc gęsty sos. Dodać łyżkę
miodu,
majeranek, pokrojoną papryczkę, ewentualnie trochę
soli.
Danie jest gotowe do podania bezpośrednio po przygotowaniu. Życzę smacznego!