Wykonanie
Przepisów na
rybę po grecku, która oczywiście z Grecją nie ma nic wspólnego:) jest tak dużo, że każdy musi znaleźć swój ulubiony. Nam najbardziej smakuje
rybka przekładana warstwowo z warzywami. Jest pyszna na ciepło, ale także po schłodzeniu - w formie jakby sałatki. Zapraszam!
SKŁADNIKI:3-4 filety ulubionej
ryby (użyłam mrożonego
dorsza)750 g
mrożonej włoszczyznyduża
cebula + 3-4 łyżki
olejuząbek
czosnku3 kopiate łyżeczki
koncentratu pomidorowego1 łyżka
keczupu1 łyżka
octusól i
pieprz, mielony
kminek,
liść laurowy, 3
ziela angielskieolej do smażenia rybdo panierki: 1
jajko,
mąka pszenna oraz
bułka tartaPRZYGOTOWANIE:Warzywa: Do garnka wsypujemy zamrożoną
włoszczyznę, podlewamy połową szklanki
wody, dodajemy
liść laurowy i
ziele angielskie. Zagotowujemy i dusimy na wolnym ogniu. Na patelni rozgrzewamy
olej i podsmażamy na nim pokrojoną w kosteczkę
cebulkę, którą dodajemy wraz z posiekanym
czosnkiem do warzyw. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy
koncentrat pomidorowy,
keczup i
ocet. Mieszamy. Teraz całość doprawiamy
solą,
pieprzem oraz mielonym
kminkiem. Dusimy tak długo, aż warzywa będą miękkie i będą miały konsystencję warzyw na gęsto.
Ryby:
Ryby osuszamy na ręczniku papierowym. Przygotowujemy 3 talerze. Na 1 wsypujemy
mąkę, na 2
bułkę tartą, a na 3 wbijamy
jajko i roztrzepujemy je widelcem. Każdy filet przyprawiamy
solą i
pieprzem i przekrawamy na pół - by powstały mniejsze kawałki. Teraz każdą z ryb obtaczamy kolejno w
mące,
jajku i na końcu w
bułce tartej.
Rybę smażymy na złoto z obu stron na rozgrzanym
oleju. Odsączamy na ręczniku papierowym.W misce lub naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: warzywa,
ryby, warzywa,
ryby i całość przykrywamy resztą warzyw. Ilość warstw zależy od szerokości miski/naczynia, w którym układamy danie.
Ryba po grecku najlepiej smakuje na następny dzień gdy przejdzie
smakami, ale my często zjadamy ją jeszcze na ciepło. Smacznego!