Wykonanie

Zupa ogórkowa... pyszna... jednocześnie orzeźwiająca i doskonale rozgrzewająca. Jedna z ulubionych w moim domu. Dzięki wykorzystaniu domowych
ogórków kiszonych, nie trzeba jej zanadto doprawiać, a indywidualną kwaśność dowolnie można regulować, stopniowo dodając
wody z
kiszonych ogórków, czy
czosnku z zalewy *kiszonego*.Polecam :)Składniki- 1 skrzydło z
indyka- 6-8 szt.
ogórków kiszonych najlepiej domowych http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/08/ogorki-kiszone-na-zime-maosolne-na-juz.html-
woda z
ogórków kiszonych- 1-2 szt.
marchewka, 1
pietruszka, kawałek
selera,
cebula-
śmietana 18 %-
sól, domowa
wegeta,
majeranekWyonanieSkrzydło z
indyka zalewam ok. 3 litrami
wody,
solę i gotuję na wolnym ogniu. Kiedy już jest prawie miękkie dodaję pokrojoną w słupki
marchewkę,
pietruszkę i
seler plus obraną
cebulę.. w całości. Dalej gotuję na wolniutkim ogniu. W
miedzy czasie
kiszone ogórki ścieram na tarce o dużych oczkach. Kiedy warzywa są już miękkie dodaję starte
ogórki, gotuję jeszcze jakieś 10 minut, do zupy dolewam ok. pół szklanki
wody z
ogórków, doprawiam
majerankiem, zabielam zahartowaną
śmietaną. Na koniec dodaję
koperek. Wyłączam gaz i zostawiam zupę na ok. pół godziny, jest dużo lepsza jak się przegryzie :) a najlepsza na drugi dzień.Ogórkowa u mnie w domu smakuje najlepiej z
ryżem ( osobno ugotowanym ) ale jak ktoś lubi może być z
ziemniakami.... a nawet słyszałam ,że w niektórych regionach podaje sie taka zupkę z
makaronem..Smacznego :)