Wykonanie
Dzisiaj zrobiłam granolę. Jest po prostu pyszna i bardzo zdrowa. Zawiera zdrowe
płatki,
orzechy i
owoce a do tego
miód. Pyszna na śniadanko.Skorzystałam z pomysłu na granolę Gosi z blogu Qchenne Inspiracje - Dziękuje Gosiu za pyszny przepis :-) dodałam co lubię i jest !!!Zapraszam :-)Składniki:1 szklanka
płatków błyskawicznych żytnich1 szklanka
płatków owsianychpół szklanki pestek
słonecznikapół szklanki
siemienia lnianegopół szklanki
płatków migdałowych2 łyżki
orzechów laskowych2 łyżki
migdałów ze skórką2 łyżki nasion
sezamuszklanka słodkości -
rodzynki,
żurawina, kandyzowane
owoce - ja miałam
mango,
pomelo,
daktyle,
ananasy3 łyżki
mioduWykonanie:Do miski wsypujemy
płatki żytnie, owsiane,
słonecznik,
siemie lniane,
płatki migdałów,
sezam i
miód.
Miód należy podgrzać delikatnie aby miał płynną konsystencję. Mieszamy wszystko ze sobą i wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni i pieczemy przez 20-25 minut z termoobiegiem, musimy mieszać co 5 minut aby równomiernie się zarumieniło.Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy.Do miski wsypujemy
owoce,
migdały i
orzechy i dodajemy wystudzone
płatki z dodatkami i mieszamy. Mamy gotową granolę.Przechowujemy w szklanym pojemniku.Jemy z
jogurtem,
kefirem,
mlekiem.
Możemy także zrobić pyszny i zdrowy deser.
Jogurt naturalny - 2 łyżki granoli - zmiksowany
banan - 2 łyżki granoli -
jogurt naturalny - zmiksowany
owoc kiwi.Pyszności :-)