Wykonanie
Gulasz wieprzowy - pożywny, aromatyczny i bardzo smaczny. Idealne zimowe danie. Mój przygotowałam mniej tradycyjnie, bo na bazie
piwa Porter. Przygotowanie jest bardzo proste, jednak najwięcej czasu zabiera duszenie
mięsa. Jeśli użyjesz szybkowaru i ten etap można wydatnie skrócić.
Składniki:1 kg
mięsa wieprzowego1
cebulasól,
pieprzpapryka słodka i ostra w proszku
kminek,
majeraneknatka pietruszki500 ml
piwa Porterkilka łyżek
mąki krupczatki
olej lub
smalec do smażeniaWykonanie:
mięso umyć, obkroić z powięzi i pokroić w dużą 2- cm kostkę. Pospolić, oprószyć
pieprzem i
papryką. Każdą kostkę starannie obtoczyć w
mące i układać na mocno rozgrzanej patelni. Obsmażyć do zrumienienia.
Mięso obsmażać na bardzo dużej patelni lub uczynić to w II ratach, następnie przełożyć do rondla i na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojną w piórka
cebulęwszystkie resztki i to co przywarło ze smażenia zeskrobać
łopatką, zalać wrzątkiem i przełożyć do rondla z obsmażonym
mięsem. Podlać całość
piwem, dodać resztę przypraw i dusić około 1- 1,5 godziny do miękkościpodawać z ulubionymi dodatkami - kluskami,
kaszą,
ziemniakami lub
makaronemSMACZNEGO !