ßßß Cookit - przepis na Gulasz z żołądków drobiowych

Gulasz z żołądków drobiowych

nazwa

Wykonanie

Sama jestem zaskoczona, że się zdecydowałam na przygotowanie tego dania. Podroby to coś, co absolutnie mnie przeraża. Wątróbka to mój najgorszy koszmar z dzieciństwa, oprócz knedli z rozpaćkaną śliwką, brukselki i rozgotowanego szpinaku bez przypraw.
O ile do szpinaku się więcej niż przekonałam (kocham <3), brukselkę daję radę zjeść, a i knedla pewnie bym pochłonęła, jakby ktoś zadbał o sprężystość śliwki, to wątróbki nadal nie toleruję.
Trochę inaczej ma się sprawa z żołądkami - po prostu nigdy wcześniej ich nie jadłam i moje uprzedzenie wynikało ze strachu, i nieciekawych skojarzeń.
Ostatnio jednak oglądałam program, w którym powstało apetyczne danie z żołądków i postanowiłam dać im szansę. Z podejrzanego przepisu jednak nie skorzystałam i przygotowałam gulasz, wzbogacony o tarte warzywa, aby danie było bardziej pożywne.
Gulasz z żołądków
Składniki:
500g żołądków z kurczaka - dokładnie oczyszczonych
3 marchewki
pietruszka
2 cebule
sól, pieprz, ostra i słodka papryka
olej do smażenia
Żołądki kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a cebule kroimy w kostkę.
Na dnie garnka rozgrzewamy trochę oleju. Wrzucamy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Dorzucamy żołądki i dokładnie obsmażamy z każdej strony. Zalewamy całość wodą, tak aby ledwo zakrywała zawartość garnka., dodajemy przyprawy.
Dusimy przez 30-40 minut.
Dorzucamy tarte warzywa i dusimy do miękkości żołądków - około 1 , 5 godziny.
Podajemy z ziemniakami, lub kaszą. Można także posypać całość siekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Źródło:http://rozgardiaszkuchenny.blogspot.com/2015/11/gulasz-z-zoadkow-drobiowych.html