Wykonanie
Sama jestem zaskoczona, że się zdecydowałam na przygotowanie tego dania.
Podroby to coś, co absolutnie mnie przeraża.
Wątróbka to mój najgorszy koszmar z dzieciństwa, oprócz knedli z rozpaćkaną
śliwką,
brukselki i rozgotowanego
szpinaku bez przypraw.O ile do
szpinaku się więcej niż przekonałam (kocham <3),
brukselkę daję radę zjeść, a i knedla pewnie bym pochłonęła, jakby ktoś zadbał o sprężystość
śliwki, to
wątróbki nadal nie toleruję.Trochę inaczej ma się sprawa z żołądkami - po prostu nigdy wcześniej ich nie
jadłam i moje uprzedzenie wynikało ze strachu, i nieciekawych skojarzeń.Ostatnio jednak oglądałam program, w którym powstało apetyczne danie z żołądków i postanowiłam dać im szansę. Z podejrzanego przepisu jednak nie skorzystałam i przygotowałam gulasz, wzbogacony o tarte warzywa, aby danie było bardziej pożywne.Gulasz z żołądków
Składniki:500g żołądków z
kurczaka - dokładnie oczyszczonych3
marchewkipietruszka2
cebulesól,
pieprz, ostra i
słodka paprykaolej do smażeniaŻołądki kroimy na mniejsze kawałki.
Marchewkę i
pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a
cebule kroimy w kostkę.Na dnie garnka rozgrzewamy trochę
oleju. Wrzucamy
cebulę i smażymy aż się zeszkli. Dorzucamy żołądki i dokładnie obsmażamy z każdej strony. Zalewamy całość
wodą, tak aby ledwo zakrywała zawartość garnka., dodajemy
przyprawy.Dusimy przez 30-40 minut.Dorzucamy tarte warzywa i dusimy do miękkości żołądków - około 1 , 5 godziny.Podajemy z
ziemniakami, lub
kaszą. Można także posypać całość siekaną
natką pietruszki.Smacznego!