Wykonanie
Dziś zaczynam realizację jednego z moich noworocznych postanowień, a mianowicie publikację przepisów na potrawy wytrawne. Być może nie każdy wie, że na co dzień preferuję kuchnię lekką, niskokaloryczną i mało skomplikowaną.Jestem ogromną amatorką kwaśnego, dlatego na pierwszy niesłodki post wybrałam lekki kapuśniak. Sycąca i mało kaloryczna zupa. Polecam.Składniki:200 g chudej
wieprzowiny (
schabu)1
cebula1 łyżka
oleju4
ziemniaki2 litry
wody1,5 łyżeczki
słodkiej papryki w proszku1,5 łyżeczki
kminku1,5 łyżeczki
vegety1/2 kg
kapusty kiszonejpół czerwonej i pół
żółtej paprykinatka pietruszkisól i
pieprzMięso umyć, zalać
wodą i gotować na małym ogniu.Łyżką cedzakową starannie zebrać z wierzchu szumowiny. Dodać
słodką paprykę,
vegetę oraz
kminek i gotować ok. 5 minut. Jeśli to konieczne ponownie zebrać szumowiny.
Kiszoną kapustę przepłukać zimną
woda, odsączyć i grubo posiekać.
Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę.Wyjąć
mięso i pokroić w paski lub kostkę.
Kapustę i
ziemniaki wrzucić do garnka i gotować ok. 15 minut na średnim ogniu.
Cebulkę obrać, pokroić w talarki i podsmażyć na łyżce
oleju.
Paprykę pokroić na cienkie paski. Wrzucić do garnka
cebulkę, dodać pokrojone
mięso oraz
paprykę i gotować jeszcze 10 minut.Na koniec przyprawić
solą oraz świeżo zmielonym
pieprzem.Przed podaniem posypać posiekaną
natką pietruszki.Uwaga: Jeżeli nie lubicie zbyt kwaśnego kapuśniaku warto, przed dodaniem
kapusty do zupy, obgotować ją w osobnym garnku i odsączyć.Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych: