ßßß Cookit - przepis na Lekki kapuśniaczek

Lekki kapuśniaczek

nazwa

Wykonanie

Dziś zaczynam realizację jednego z moich noworocznych postanowień, a mianowicie publikację przepisów na potrawy wytrawne. Być może nie każdy wie, że na co dzień preferuję kuchnię lekką, niskokaloryczną i mało skomplikowaną.
Jestem ogromną amatorką kwaśnego, dlatego na pierwszy niesłodki post wybrałam lekki kapuśniak. Sycąca i mało kaloryczna zupa. Polecam.
Składniki:
200 g chudej wieprzowiny (schabu)
1 cebula
1 łyżka oleju
4 ziemniaki
2 litry wody
1,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1,5 łyżeczki kminku
1,5 łyżeczki vegety
1/2 kg kapusty kiszonej
pół czerwonej i pół żółtej papryki
natka pietruszki
sól i pieprz
Mięso umyć, zalać wodą i gotować na małym ogniu.
Łyżką cedzakową starannie zebrać z wierzchu szumowiny. Dodać słodką paprykę, vegetę oraz kminek i gotować ok. 5 minut. Jeśli to konieczne ponownie zebrać szumowiny.
Kiszoną kapustę przepłukać zimną woda, odsączyć i grubo posiekać. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę.
Wyjąć mięso i pokroić w paski lub kostkę. Kapustę i ziemniaki wrzucić do garnka i gotować ok. 15 minut na średnim ogniu.
Cebulkę obrać, pokroić w talarki i podsmażyć na łyżce oleju. Paprykę pokroić na cienkie paski. Wrzucić do garnka cebulkę, dodać pokrojone mięso oraz paprykę i gotować jeszcze 10 minut.
Na koniec przyprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Uwaga: Jeżeli nie lubicie zbyt kwaśnego kapuśniaku warto, przed dodaniem kapusty do zupy, obgotować ją w osobnym garnku i odsączyć.
Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych:
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2014/01/lekki-kapusniaczek.html