Wykonanie

Rolada biszkoptowa, bardzo delikatna, puchata, z kremem o lekko
pomarańczowym smaku, tak pyszna, że po prostu rozpływa się w ustach. Namiastka
tortu - idealna na powitanie Nowego Roku. Świetna na wielkie i małe spotkania rodzinne.
Biszkopt z dodatkiem
kakao smakuje bardzo
czekoladowo, a krem na bazie
serka mascarpone aromatyzowany zredukowanym
sokiem z
pomarańczy i
likierem Cointreau. Krem miały dodatkowo zdobić fileciki z
mandarynki ( kawałki
pomarańczy były za duże), niestety zostały na talerzyku, zapomiałam rozłożyć je na kremie.Składniki na
biszkopt:

3
jajka L50 g
mąki orkiszowej jasnej50 g
mączki kukurydzianej20 g
kakao
110 g ksylitolu/cukruszczypta
soli1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaSkładniki na krem:250 g
mascarpone200 g
śmietany kremówki120 ml soku z
pomarańczy3
płatki żelatyny3 łyżki
cukru pudru/ksylitoluskórka otarta z
pomarańczy2 łyżki
likieru Cointreau1
mandarynka - opcjonalnie3-4 łyżki
dżemu pomarańczowegoSkładniki na
polewę czekoladową:80 g
gorzkiej czekolady50 ml
śmietany kremówkiWykonanie:odważyć suche składniki na
biszopt i wymieszać.
Jajka w całości, nie odzielając
białek od
żółtek ubić na puszysty kogel-
mogel. Powinny prawie potroić objętość . Do ubitych
jajek dodać w 3 porcjach suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką, tak by "
jajka nie siadły". Ciasto porcjami rozłożyć na dużej blaszce (z wyposażenia piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia i rozsmarować równomiernie szpatułką. Piec w piekarniku nagrzanym do 200`C 10 minut. Jeszcze gorący
biszkopt przełożyć na ściereczkę kuchenną, następnie ściągnąć papier i zawinąć roladę razem ze ściereczką wzdłuż dłuższego
boku. Pozostawić zawinietą do wystudzeniawycisnąć sok z 1 dużej
pomarańczy (około 120 ml), przelać przez sitko do rondelka, by pozbyć się kłaczków, dodać 1 łyżkę cukru/ksylitolu i gotować około 15 minut, by zredukować objętość o połowę. Drugą
pomarańczę dokładnie umyć, następnie sparzyć i zetrzeć skórkę. Odłożyćlistki
żelatyny namoczyć w zimnej wodzie, następnie dodać
żelatynę do zredukownego, gorącego soku z
pomarańczy i wymieszać do rozpuszczeniaubić
mascarpone ze
śmietaną kremówką i
cukrem pudrem, następnie dodać sok z rozpuszczoną, przestudzoną
żelatyną. Na końcu dodać
likier pomarańczowy i skórkę otartą z
pomarańczy, zmiksowaćrozwinąć roladę, posmarować
dżemem, równomiernie rozłożyć krem i rozłożyć przygotowane fileciki z
mandarynki. Ponownie zwinąć i odstawić do lodówki, by stężał kremzagotować kremówkę, wrzucić do
śmietany połamaną
czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Posmarować roladęSMACZNEGO !uwagi: jeśli do
biszkoptu zamiast
cukru używasz
ksylitolu najlepiej zamienić go w mączke
cukrową. W tej postaci idealnie się ubija z
jajkami na puszysty kogel-
mogel.