ßßß Cookit - przepis na 30 lat minęło

30 lat minęło

nazwa

Wykonanie

30 lat minęło, może nie jak jeden dzień, ale zastraszająco szybko. Czas zaczął biec szybciej po maturze, na studiach jeszcze przyspieszył, a kiedy na świecie pojawił się Bąbel zaczął biec i kręcić jak rollercoaster. Co chwilę jest kolejny poniedziałek, kolejny pierwszy i kolejne urodziny. Tym razem wypadły okrągłe trzydzieste. Z tej okazji przedstawiam tort mocno czekoladowy z ..... cukinią. Jest zwarty, wilgotny, mega czekoladowy i po prostu pyszny.
Tort czekoladowy z cukinią
250g mąki
50g kakao
100g czekolady białej
100g czekolady mlecznej
100g czekolady gorzkiej
400g cukinii
180g cukru
2 jajka
100ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Cukinią zetrzeć na tarce jarzynowej, czekoladę pokroić na drobne kawałki. W misce zmieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól, dodać do tego zmiksowane jajka, cukier i olej. Dokładnie wymieszać i dodać cukinię i czekoladę, Wymieszać, przełożyć do tortownicy (24cm) i piec 45 minut w 180 stopniach.
Mus
400g śmietany 30%
100 serka mascarpone
100g białej czekolady
2 łyżki cukru
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier, wmiksować w to serek i na końcu przestudzoną płynną czekoladę. Udekorować tort i ułożyć dowolne owoce.
Inspiracja: Zwierciadło numer chyba na maj 2012
Źródło:http://mamabartka.blogspot.com/2012/05/30-lat-mineo.html