Wykonanie
Miałam wielką ochotę na żurek. Taki pyszny,
chrzanowy i bardzo syty. A jak kobitki mają zachciewajki to trzeba je spełnić. No to zrobiłam gar
żurku, z
ziemniakami,
marchewką,
kiełbasą,
jajkiem i dużą ilością
chrzanu z
żurawiną.Wyszedł po prostu wspaniały. Już mała miseczka zaspokoiła wielki głód i zachciewajkę. Na jesienno-zimowe dni taka zupka jest idealna. Zresztą ja jesienią bardzo często gotuje zupy, rozgrzewają i sycą.Zapraszam :-)- 4
jajka- patyczki
szynkowe - 120 g (od Tradycyjne Jadło)- 1 łyżeczka
majeranku- 2 łyżeczki domowej
vegety- 2
marchewki- mały
por- 1
szalotka-
seler-
natka pietruszki-
pietruszka-
sól,
pieprz-
liść laurowy- słoiczek zakwasu na żurek- 100 ml
mleka- 6
ziemniaków-
chrzan z
żurawinąPrzygotowanie:Do garnka wlewamy 1,3 l
wody, wrzucamy
liść laurowy, domową
vegetę i
majeranek. Zagotowujemy. Dodajemy pokrojoną
marchewkę,
natkę pietruszki,
seler i
pietruszkę. Gotujemy do miękkości. Na patelnię wrzucamy pokrojoną
kiełbasę i podsmażamy, odkładamy do miseczki. Następnie wrzucamy na patelnię pokrojoną
szalotkę i pokrojony drobno
por, chwilkę dusimy.
Jajka gotujemy. Przekładamy
kiełbasę i
por do zupy, dodajemy pokrojone
ziemniaki w kostkę i gotujemy do miękkości. Na koniec w misce mieszamy zakwas na żurek z kilkoma łyżkami gorącej zupy. Przelewamy do zupy. Doprawiamy
solą i
pieprzem oraz
chrzanem z
żurawiną, ja go dodaje dość dużo, lubię zdecydowany smak. Wlewamy na koniec
mleko i mieszamy. Dodajemy ugotowane i pokrojone
jajka. Przelewamy na talerze. Porcja na 4-6 osoby.