ßßß
 
            
         Miałam wielką ochotę na żurek. Taki pyszny, chrzanowy i bardzo syty. A jak kobitki mają zachciewajki to trzeba je spełnić. No to zrobiłam gar żurku, z ziemniakami, marchewką, kiełbasą, jajkiem i dużą ilością chrzanu z żurawiną.Wyszedł po prostu wspaniały. Już mała miseczka zaspokoiła wielki głód i zachciewajkę. Na jesienno-zimowe dni taka zupka jest idealna. Zresztą ja jesienią bardzo często gotuje zupy, rozgrzewają i sycą.Zapraszam :-)- 4 jajka- patyczki szynkowe - 120 g (od Tradycyjne Jadło)- 1 łyżeczka majeranku- 2 łyżeczki domowej vegety- 2 marchewki- mały por- 1 szalotka- seler- natka pietruszki- pietruszka- sól, pieprz- liść laurowy- słoiczek zakwasu na żurek- 100 ml mleka- 6 ziemniaków- chrzan z żurawinąPrzygotowanie:Do garnka wlewamy 1,3 l wody, wrzucamy liść laurowy, domową vegetę i majeranek. Zagotowujemy. Dodajemy pokrojoną marchewkę, natkę pietruszki, seler i pietruszkę. Gotujemy do miękkości. Na patelnię wrzucamy pokrojoną kiełbasę i podsmażamy, odkładamy do miseczki. Następnie wrzucamy na patelnię pokrojoną szalotkę i pokrojony drobno por, chwilkę dusimy. Jajka gotujemy. Przekładamy kiełbasę i por do zupy, dodajemy pokrojone ziemniaki w kostkę i gotujemy do miękkości. Na koniec w misce mieszamy zakwas na żurek z kilkoma łyżkami gorącej zupy. Przelewamy do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem oraz chrzanem z żurawiną, ja go dodaje dość dużo, lubię zdecydowany smak. Wlewamy na koniec mleko i mieszamy. Dodajemy ugotowane i pokrojone jajka. Przelewamy na talerze. Porcja na 4-6 osoby.
Miałam wielką ochotę na żurek. Taki pyszny, chrzanowy i bardzo syty. A jak kobitki mają zachciewajki to trzeba je spełnić. No to zrobiłam gar żurku, z ziemniakami, marchewką, kiełbasą, jajkiem i dużą ilością chrzanu z żurawiną.Wyszedł po prostu wspaniały. Już mała miseczka zaspokoiła wielki głód i zachciewajkę. Na jesienno-zimowe dni taka zupka jest idealna. Zresztą ja jesienią bardzo często gotuje zupy, rozgrzewają i sycą.Zapraszam :-)- 4 jajka- patyczki szynkowe - 120 g (od Tradycyjne Jadło)- 1 łyżeczka majeranku- 2 łyżeczki domowej vegety- 2 marchewki- mały por- 1 szalotka- seler- natka pietruszki- pietruszka- sól, pieprz- liść laurowy- słoiczek zakwasu na żurek- 100 ml mleka- 6 ziemniaków- chrzan z żurawinąPrzygotowanie:Do garnka wlewamy 1,3 l wody, wrzucamy liść laurowy, domową vegetę i majeranek. Zagotowujemy. Dodajemy pokrojoną marchewkę, natkę pietruszki, seler i pietruszkę. Gotujemy do miękkości. Na patelnię wrzucamy pokrojoną kiełbasę i podsmażamy, odkładamy do miseczki. Następnie wrzucamy na patelnię pokrojoną szalotkę i pokrojony drobno por, chwilkę dusimy. Jajka gotujemy. Przekładamy kiełbasę i por do zupy, dodajemy pokrojone ziemniaki w kostkę i gotujemy do miękkości. Na koniec w misce mieszamy zakwas na żurek z kilkoma łyżkami gorącej zupy. Przelewamy do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem oraz chrzanem z żurawiną, ja go dodaje dość dużo, lubię zdecydowany smak. Wlewamy na koniec mleko i mieszamy. Dodajemy ugotowane i pokrojone jajka. Przelewamy na talerze. Porcja na 4-6 osoby.
