Wykonanie
Chcecie zrobić swoim pociechom prezent na Mikołaja? Nie dawajcie im kupnych
słodyczy. Zakasajcie rękawy, wejdźcie do kuchni i upieczcie im pyszne wegańskie korzenno-
czekoladowe ciasteczka z
batatów . Zróbcie jednocześnie prezent dla ich zdrowia, gdyż
ciasteczka te nie posiadają w sobie grama
cukru i glutenu.Korzenno-
czekoladowe ciasteczka z
batatów są tylko wyjątkowe ze względu na pyszny smak, ale i dobro odżywcze, jakie w sobie mają. W małym, słodziutkim,
czekoladowym cudeńku przemycamy naszym dzieciom
bataty,
amarantus i grykę. Składniki bogate w mnóstwo witamin, makro i mikroelementów.
Ciasteczka te są wegańskie - nie zawierają
cukru, glutenu,
nabiału i
jajek, a więc są idealną przekąską dla małego alergika, a także mamy będącej na diecie. Można je zrobić na Święta Bożego Narodzenia jako alternatywa dla pierników. Zresztą, moim zdaniem
ciasteczka te smakują jak
czekoladowe wilgotne pierniczki.
wegańskie, bezglutenowe(ok. 16 sztuk)- 1 szklanka puree z pieczonych
batatów (ok. 250 g)- 1/4 szklanki
oleju ryżowego (ok. 50 g)- 3/4 szklanki
syropu klonowego / innego naturalnego zamiennika
cukru (ok. 175 g)- 1/2 szklanki
mąki ryżowej (85 g)- 1/2 szklanki
mąki amarantusowej (75 g), ja używam Amarello-1/2 szklanki
mąki gryczanej (75 g)- 4 łyżki dobrej jakości
kakao (ok. 40 g)- 1 łyżeczka mielonego
cynamonu- 1/2 łyżeczki mielonego
imbiru- 1/3 łyżeczki mielonego
kardamonu- duża szczypta
gałki muszkatołowej- kilka kropel ekstraktu
migdałowego- 1 łyżeczka
sody- 1/2 łyżeczki
soli himalajskiej / morskiejW dużej misce mieszam
mąki,
przyprawy,
sodę,
kakao i
sól. Dodaję
syrop klonowy,
olej, puree z
batatów i ekstrakt
migdałowy. Wszystko dokładnie mieszam, by uzyskać zwartą masę. Próbuję i w razie potrzeby dodaję więcej
syropu klonowego.Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wilgotną dłonią układam uformowane z ciasta kulki wielkości
orzecha włoskiego. Następnie spłaszczam je za pomocą zamoczonego w wodzie widelca, by uzyskać płaskie
ciasteczka.Całość wkładam do piekarnika nagrzanego do 170 st. C na 10-15 min. Uważam, by
ciasteczka się nie przypaliły.Blaszkę z upieczonymi
ciasteczkami wyciągam z piekarnika i nie ruszając ich, pozwalam im ostygnąć.Smacznego!