ßßß
(foremka o dł. ok. 24 cm)- 3/4 szklanki suchej cieciorki (ok. 400 g po ugotowaniu- 1 cebula- 2 małe ząbki czosnku- 3 małe, ugotowane marchewki- 1 ugotowany korzeń pietruszki- 3 duże ogórki kiszone- 75 g uprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika (ok. 1/2 szklanki)- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego- 50 g oleju ryżowego (niecała 1/4 szklanki)- 1 łyżeczka ziaren kminku- 1/2 łyżeczki mielonego kminku- 1 łyżeczka suszonego tymianku- 1 i 1/2 łyżeczki majeranku- 1 łyżeczka cząbru- 1/2 łyżeczki lubczyku- szczypta gałki muszkatołowej- 2 łyżki sosu sojowego- sól i pieprz do smaku- olej do smażenia- do posypania wierzchu pasztetu - duża garść ziaren słonecznikaNamoczoną wcześniej ciecierzycę gotuję do miękkości.Cebulę kroję w kostkę i smażę na oleju. Kiedy się zarumieni, dodaję poszatkowany czosnek. Chwilę smażę.Ugotowaną ciecierzycę przekładam do malaksera. Dodaję pozostałe składniki (oprócz ogórków kiszonych). Blenduję wszystko na gładką masę. Próbuję i w razie potrzeby doprawiam.Ogórki kiszone kroję w drobną kostkę i wrzucam do masy. Dokładnie mieszam.Keksówkę wykładam papierem do pieczenia. Przekładam do niej masę na pasztet i całość wyrównuję.Piekę w 180 st. C ok. 45-60 min (po 45 min pasztet jest bardziej wilgotny, gdy lubicie suchy, trzymajcie ok. 60 min).Pasztet po upieczeniu studzę przez min. 12 h w foremce. Po tym czasie wyciągam go z foremki, kroję i zajadam :) Najlepiej smakuje z domowym chlebem na zakwasie.Pasztet wytrzymuje do ok. tygodnia. Najlepiej smakuje na 3-4 dzień, więc jeśli robicie go na konkretną okazję, możecie upiec go trochę wcześniej.Smacznego!