Wykonanie
Mięsne kulki to danie, które nie wymaga od nas zbyt dużo czasu by je przygotować. W moim domu danie jest nazywane kompromis, gdyż każdy może sobie wybrać, czy będzie jadł więcej warzyw z
ryżem, czy kulki ponad wszystko. Moje są oczywiście warzywa, a
marchewkę lubię najbardziej.Składniki:1 kg
mięsa mielonego4 duże
marchewki1
korzeń selera3
cebule3 ząbki
czosnku2 łyżki
majeranku1 łyżeczka
kminku mielonego1/2 łyżeczki
tymianku1 łyżeczka ostrej mielonej
papryki lub pasty z
papryki1 łyżeczka
pieprzu1 1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
sosu sojowegoryżolej do smażeniaPrzygotowanie:
Mięso mielone przyprawić
przyprawami, przeciśniętym przez praskę
czosnkiem, wymieszać i wstawić do lodówki (
mięso można przygotować dzień wcześniej).
Marchew i
selera obrać, umyć i pokroić w niezbyt grube słupki o długości około 2 cm.
Cebulę obrać, przekroić na 4 części i pokroić w
pióra.Do głębokiej patelni lub woka z pokrywką wlać
oleju tyle by dno było pokryte, na rozgrzany
olej kłaść uformowane małe kulki z
mięsa, wymieszać i przykryć.Po około 20 minutach wrzucić
cebulę,
marchew i
selera, dusić pod przykryciem jeszcze około 30 minut.Sprawdzić czy jest gotowe, ewentualnie całość doprawić
solą i
pieprzem.
Mięso ma być pikantne, zaś warzywa raczej nie.W zależności od posiadanego
ryżu, sposób podania może się różnić, gdy mamy zwykły
ryż, to
mięso wykładać na górę, jeśli zaś
ryż paraboliczny to po ugotowaniu proponuję wsypać go do
mięsa i chwilę z nim pogotować bez przykrycia.
Ryż zabierze cały wygotowany smak
mięsa i warzyw.
Ryż w torebkach gotować 15 minut w lekko osolonej wodzie.