Wykonanie
Tyle dobrego słyszałeś o ziarenkach wielkiej mocy, a nie wiesz, jak się nimi posłużyć, aby Twój deser był pyszny i piękny? Zobacz, to proste!
zdj. z wpisu: http://zielonekoktajle.blogspot.com/2015/11/chia-mleko-orzechowe-syrop-klonowy.htmlwięcej koktajli z nasionami chia TUTAJPodstawowa wiedza, którą musisz pojąć
Nasiona chia, o których wszędzie teraz głośno i które stały się poniekąd modne, to nasiona
szałwii hiszpańskiej, pochodzącej z Ameryki Południowej. Tam od dawien dawna Aztekowie uważali je za pokarm bogów. Spożywali je codziennie utrzymując, dzięki nim mają dobrą kondycję fizyczną oraz bystry umysł. Zaś Indianie z dzisiejszej południowo-zachodniej części Meksyku, traktowali nasiona chia jako swoje podstawowe pożywienie. Jak podają źródła, mogli spożyć 1 łyżeczkę nasion i wędrować cały dzień bez przerwy.Nasiona chia, potrafią się żelować i zwiększyć objętość aż 9
razy. Są niesamowicie zdrowe, a
puddingi lub koktajle z ich dodatkiem mogą być pyszne i wyglądać okazale. Nasiona te mają niesamowitą właściwość, otóż pęcznieją i żelują zwiększając swoją objętość poprzez absorpcję płynu, w którym są namoczone. Następnie już w organizmie uwalniają płyn stopniowo w miarę trawienia i nawilżają w ten sposób organizm od środka. Niesamowite, prawda?Co właściwie zawierają nasiona chia?
Te małe ziarenka mają dużą moc, bogate są w witaminy, minerały, błonnik i
białko, a przede wszystkim dodają energii, mocy i siły. Jako jedne z niewielu źródeł kwasów omega 3 i omega 6 zawierają je w idealnej proporcji. Dodatkowo, mając właściwość pęcznienia, absorbują płyny, w których są namoczone i oddają je stopniowo, nawilżając cały organizm od środka. Pęcznieją aż dziewięciokrotnie, co również jest zaletą dla dbających o linię. Błonnik w nich zawarty przyczynia się do utrzymania płaskiego brzucha, a napęczniałe nasiona wypełniają żołądek.Jak smakują nasiona chia?
Otóż nasiona chia nie smakują. Są całkowicie neutralne i przyjmują smak tego płynu, w którym zostały wcześniej namoczone. Ich ważną kolejną zaletą jest bowiem to, że nasiąkają one i wchłaniają płyn, w którym je zanurzysz. Chłonąc płyn, zamieniają substancję w lekką
galaretkę, dlatego też stanowią idealny składnik do produkcji
puddingu .To proste. Wymieszaj nasiona chia z dziewięciokrotnie większą ilością płynu np. 1 łyżkę w niecałe pół szklanki płynu. Pamiętaj, żeby mieszać co jakiś czas, bo nasiona, wchłaniając płyn, gęstnieją i trzeba mieszać, aby nie zrobiły się gluty. Odstaw na jakiś czas, minimum 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc, a następnie dodaj świeże
owoce lub zmiksowane na mus + kilka świeżych do posypania. Możesz udekorować i dosmaczyć
pudding chia jak Ci podpowiada wyobraźnia oraz smak, dodać
orzechy,
bakalie,
przyprawy lub nic.
Jeśli wymieszasz nasiona chia z
wodą, nie będą miały smaku, dopraw je wtedy np.
cynamonem,
wanilią,
kardamonem,
miodem,
syropem klonowym itpJeśli wymieszasz nasiona chia z
mlekiem roślinnym (może to być
mleko roślinne zrobione samodzielnie w domu) to wówczas nasionka przejmą smak
mleka i będą smakować tym
mlekiem. Tutaj świetnie sprawdzają się
mleka smakowe,
waniliowe,
cynamonowe,
daktylowe itp.Polecany przez nas przepis na prosty, podstawowy
pudding chiaSkładniki na 1-2 porcje:200 ml
mleka np.
kokosowego,
migdałowego,
ryżowego, owsianego lub innego, które lubicie3 łyżki nasion chia1 łyżka
syropu klonowego lub
miodu+ opcjonalnie świeże sezonowe
owoceWymieszaj
mleko,
syrop lub
miód z nasionami chia, odstaw na noc, kilkakrotnie mieszając w ciągu pierwszych 30 minut. Rano dodaj opcjonalnie świeże, sezonowe
owocePamiętaj, nasiona chia sprawdzą się też jako dodatek do każdego zielonego koktajlu, który stworzysz, gdyż świetnie zagęszczają i nadają konsystencję.Artykuł y te, naszego autorstwa, ukazał y się w BLASTING NEWS 1 5 lipca i 2 października 2015 r:
THAI COCO w super cenie
mleko kokosowe z Tajlandii TUTAJ :
mleka roślinne, różne rodzaje w super ofercie TUTAJ:
super cena na
napój orkiszowy TUTAJ :
teraz w ofercie dla zdrowia produkty w niżeszej cenie TUTAJ :