Wykonanie
Bardzo zdrowy
pudding z nasion chia to moja propozycja na śniadanie lub zdrową przekąskę. Ma mocno
kokosowy smak, który nabiera od
mleczka kokosowego, ponieważ same nasionka nie posiadają określonego smaku.Nasiona chia cieszą się coraz większą popularnością a to za sprawą swoich właściwości. Stanowią bogate źródło kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6 w optymalnych proporcjach. Nasiona są bogate w minerały, witaminy a także błonnik regulujący przemianę materii – dzięki temu są polecane osobom zmagającym się z nadwagą.Są także bogatym źródłem wapnia.Nasiona można dodawać do sałatek,
jogurtów, deserów a także jako zgęszczacze do zup. Nasionka mają właściwości żelujące podobnie jak
siemię lniane i po wymieszaniu z płynem tworzy galaretowatą piankę.
200ml
mleczka kokosowego50 ml dowolnego
mleka lub przegotowanej
wody2 łyżki nasion chia
syrop klonowy lub dowolny słodzik według gustów i upodobań ja pominęłamdowolne
owoce do dodania
Mleczko kokosowe połączyć z pozostałym płynem.Do mleczka dodać nasiona chia i dosłodzić do smaku.Nasiona wymieszać rózgą, odstawić na kilka minut po czym ponownie wymieszać.Całość odstawić do lodówki na kilka godzin do lekkiego stężenia.
Pudding przełożyć do pucharków i dowolnie udekorować.