Wykonanie
W wakacje gotować się nie chce, szczególnie gdy na dworze upał... Dlatego u nas w kuchni królują potrawy "samorobiące się" ;) Tym razem przedstawiam
pudding z nasion chia. Wykonanie jest niezwykle proste - wystarczy nasiona chia wymieszać z
mlekiem (najlepiej mieszanie powtórzyć po ok. 15 minutach) i odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Taki
pudding może być zarówno pożywnym śniadaniem jak i deserem w upalny dzień. Nam wszystkim smakował!Składniki (na 4 porcje):1 puszka
mleka kokosowego (400ml), najlepiej bez dodatków konserwantów1/2 szkl dowolnego
mleka roślinnego (u nas owsiane)4-5 łyżek nasion chiaewentualnie: słodzik w postaci
miodu,
syropu klonowego (my nie dodajemy)sos
owocowy: 1 szkl czarnych
porzeczek, zblendowanych
Mleko kokosowe mieszam z owsianym, dodaję nasiona chia. Dokładnie mieszam. Odstawiam i po 15 minutach mieszam ponownie. Przekładam do 4 pojemniczków i odstawiam do lodówki na noc.Rano nakładam na wierzch
puddingów sos z
porzeczek.