ßßß Cookit - przepis na Pudding chia z sosem porzeczkowym

Pudding chia z sosem porzeczkowym

nazwa

Wykonanie

W wakacje gotować się nie chce, szczególnie gdy na dworze upał... Dlatego u nas w kuchni królują potrawy "samorobiące się" ;) Tym razem przedstawiam pudding z nasion chia. Wykonanie jest niezwykle proste - wystarczy nasiona chia wymieszać z mlekiem (najlepiej mieszanie powtórzyć po ok. 15 minutach) i odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Taki pudding może być zarówno pożywnym śniadaniem jak i deserem w upalny dzień. Nam wszystkim smakował!
Składniki (na 4 porcje):
1 puszka mleka kokosowego (400ml), najlepiej bez dodatków konserwantów
1/2 szkl dowolnego mleka roślinnego (u nas owsiane)
4-5 łyżek nasion chia
ewentualnie: słodzik w postaci miodu, syropu klonowego (my nie dodajemy)
sos owocowy: 1 szkl czarnych porzeczek, zblendowanych
Mleko kokosowe mieszam z owsianym, dodaję nasiona chia. Dokładnie mieszam. Odstawiam i po 15 minutach mieszam ponownie. Przekładam do 4 pojemniczków i odstawiam do lodówki na noc.
Rano nakładam na wierzch puddingów sos z porzeczek.
Źródło:http://tysiacsmakow.blogspot.com/2015/08/pudding-chia-z-sosem-porzeczkowym.html