Wykonanie
Słońce nie odpuszcza. Zmęczona upałem nie mam ochoty na ciepłe śniadania czy ciężkie desery. Poszukuję czegoś zimnego i lekkiego. Deseru, z którym idealnie komponują się świeże
owoce. Co powiecie na
kokosowy pudding z chia ?A co to właściwie chia?Chia to ostatnio najpopularniejsze na blogach kulinarnych nasionka, szczególnie tych raw i wegańskich.
Szałwia hiszpańska, bo taka ich druga nazwa, to podobnie, to meksykański odpowiednik naszego
siemienia lnianego. Chia są istną bombą wartości odżywczych, o wysokiej zawartości m.in. błonnika,
białka, magnezu, żelaza, kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6. Oprócz właściwości zdrowotnych, nasiona chia są pyszne, dlatego tak szybko zdobyły popularność w świecie blogów kulinarnych (nie tylko wegańskich).Gdzie można kupić nasiona chia?Nie ma już z tym najmniejszego problemu. Nasiona chia znajdziecie w większości sklepów ze zdrową żywnością, choć najlepiej nabywać je w tych internetowych, gdyż mają tam bardzo przyjemne ceny. Powoli też pojawiają się na półkach popularnych marketów.Jak smakują nasiona chia?Nasiona chia nie posiadają wyraźnego smaku, ale zalane
sokiem czy przepysznym
mlekiem kokosowym, chłoną go i pęcznieją. Mają głównie smak tego, do czego je wrzucimy. Są więc uniwersalnym składnikiem, z którego możemy wyczarować masę pysznych deserów (i nie tylko).Nie jadłem nigdy chia. Od czego więc zacząć?Najbardziej popularnym i najprostszym przepisem z wykorzystaniem nasion chia jest
kokosowy pudding chia . To deser idealny na upały, który praktycznie robi się sam. W podstawowym przepisie na
pudding z chia wystarczy do miski wlać
mleko roślinne i wymieszać je z nasionami chia i dodatkami. Włożyć do lodówki i pójść spać. Przez ten czas chia będą żelować
mleko i rano uzyskamy lekko
kokosowy pudding w postaci delikatnej
galaretki. Idealny na śniadanie lub deser.
Pudding możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni.Pamiętajcie - podstawowa proporcja nasion chia do płynu w
puddingu jest taka:Na szklankę (250 ml) mleka/soku potrzebujemy 2 łyżki nasion chia.Co istotne, ten
kokosowy pudding z chia nie zawiera
cukru i glutenu .
wegański, bezglutenowy, bez
cukru(3-4 porcje)- 1 puszka
mleczka kokosowego (400 g)*- 100 ml
mleka roślinnego- 4 łyżek nasion chia- 2 łyżki
syropu klonowego / z agawy /
miodu - jeśli nie lubisz zbyt słodkich deserów użyj 1-1 1/2 łyżki- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu z
wanilii- do podania - świeże
owoceWszystkie składniki umieszczam w misce. Całość dokładnie mieszam trzepaczka.Masę na
pudding przekładam do miseczek i pozostawiam w lodówce na ok. 3 h (najlepiej na całą noc)Następnego dnia gotowy
pudding posypuję świeżymi
owocami i zajadam.Smacznego!!* W
puddingu tym niezwykle jest istotne
mleko kokosowe. Odpowiada ono nie tylko za delikatny,
kokosowy smak. Jest ono tłustsze niż inne
mleka roślinne, dzięki
czemu nadaje deserowi idealną konsystencję.Jeśli zasmakował Ci
kokosowy pudding z chia, musisz koniecznie spróbować inny przepis z naszego bloga - Wegańskie bezglutenowe ptasie mleczko z nasionami chia