Wykonanie



Przepisów na muffinki nigdy dość, zwłaszcza jeśli lubimy szybkie, bezstresowe pieczenie. Do wypieku dzisiejszych zainspirowały mnie klasyczne amerykańskie chocolate chip muffins - ja do ich przygotowania użyłam
mlecznej czekolady z całymi
orzechami oraz nadziałam je pysznym, domowym
dżemem morelowym. Dzięki niemu i sporej porcji kwaśnej
śmietany muffinki długo utrzymują świeżość. Smacznego:)Polecam też inne moje przepisy na muffinki:)2 szklanki
mąki,szklanka kwaśnej
śmietany,2 łyżeczki
proszku do pieczenia,szklanka
cukru, w tym 2 łyżki domowego
cukru waniliowego,2
jajka,1/3 szklanki
oleju,tabliczka ulubionej
czekolady (u mnie
mleczna z całymi
orzechami),mały słoiczek
dżemu morelowego lub
brzoskwiniowego,opcjonalnie skórka starta z dużej
pomarańczyW jednej misce połączyć suche składniki (
mąkę, proszek,
cukier, skórkę), w drugiej mokre (
jajka,
śmietanę,
olej). Szybko wymieszać zawartość obu misek, dodać kawałeczki
czekolady (mieszać tylko do połączenia, inaczej muffinki wyjdą suche). Do natłuszczonych foremek do muffinek nakładać łyżkę ciasta, płaską łyżeczkę
dżemu i kolejną porcję ciasta (do 3/4 wysokości). Piec w 180 stopniach około 25 minut.