Wykonanie
Wspominałam już, że 2016 zapowiada się bardzo produktywnie? Uwielbiam tworzyć
serie na blogu, są dla mnie inspirujące i pozwalają spojrzeć na gotowanie trochę bardziej kreatywnie. Spodobała Wam się Akademia 3 Składników i grudniowe Pyszne Prezenty, więc na styczeń zaplanowałam jeszcze więcej atrakcji.Udomowiony Fast Food to
seria, nad którą myślałam dość długo. Na blogu roi się od odchudzonych przepisów, sałatek i fit
słodyczy, postanowiłam więc raz na jakiś czas pozwolić sobie na zainspirowanie się ulubieńcami z dobrze znanych restauracji fast food. Ostatecznie przecież nie potrzeba barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku, żeby cieszyć się
smakami, które dobrze znamy i uwielbiamy. Wbrew pozorom restauracje z szybkim jedzeniem to kopalnia inspiracji na przesmaczne, kolorowe dania. Wystarczy tylko podmienić fabryczne wytwory na prawdziwe, świeże składniki ;)Dziś to, co tygryski lubią najbardziej, czyli moja wersja Chicken McNuggets. Natrudziłam się trochę, żeby odtworzyć ten smak i konsystencję bez tablicy Mendelejewa, ale muszę nieskromnie przyznać, że jestem bardzo zadowolona z efektu ;) Panierka jest delikatna i ładnie odchodzi od
mięsa, wnętrze jest bardzo soczyste, całość dobrze doprawiona. Znikają ze stołu w niepokojącym tempie ;)kalorie i makroskładniki dla 1 porcji = 6 sztukskładniki na ok. 40 sztukMIELONY
KURCZAK►
pierś z kurczaka [500 g/ 2 filety]►
białe pieczywo [100 g]►
maślanka [100 g/ ok. 1/3 szklanki]►
sól [szczypta]►
pieprz [szczypta]PANIERKA►
mąka pszenna [50 g / 3 łyżki]►
mąka kukurydziana [50 g/ 4 łyżki]►
rozmaryn [1 łyżeczka]►
czosnek granulowany [1 łyżeczka]►
płatki drożdżowe [2 łyżeczki]►
papryka słodka [1 łyżeczka]CIASTO►
jajko [1 sztuka]►
mąka kukurydziana [30 g / 2,5 łyżki]►
sos sojowy [1/2 łyżeczki]►
musztarda [1/2 łyżeczki]DO SMAŻENIA►
olej rzepakowy [215 g/ 1 szklanka]
Białe pieczywo (
chleb lub
bułkę) pokroić w małą kostkę i zalać
maślanką. Odstawić na 15 min.
Kurczaka oczyścić, pokroić w mniejsze kawałki i razem z namoczonym
pieczywem i
maślanką zblendować za pomocą blendera ręcznego.Doprawić szczyptą
pieprzu i
soli.
Olej wlać do głębokiej patelni i rozgrzać.
Olej jest dobrze rozgrzany, gdy wrzucony kawałeczek
mięsa momentalnie zaczyna się smażyć.Zmieszać wszystkie składniki panierki oraz wszystkie składniki ciasta w dwóch osobnych naczyniach.Mokrymi dłońmi formować małe nuggetsy. Obtoczyć w panierce, następnie w cieście i ponownie w panierce.Smażyć na złoty kolor przez ok. 3 min z każdej strony.Przed podaniem odsączyć na ręczniku papierowym.