Wykonanie
Bardzo serowa zupa z lekką nutą ostrości. Kremowa, ciężka, dość m uląca, przez co nie można zjeść jej dużo na raz. Z chrupi ącą
bagietką czosnkową stworzyła bardzo zgrany duet. :-) Rozgrzeje zimą a latem... a lat em o niej zapomnijmy na rzecz lekkich, warzywnych zup. ;-)
700 ml
bulionu grzybowego700 ml
mleka 2%2 łyżki
masła3 łyżki
mąki2
cebule50 dag
sera żółtego długodojrzewającego
sól,
pieprz,
papryka ostra,
gałka muszkatołowa1/2 pęczka
natki pietkuszki1.
Cebule kroimy w kostkę. Podsmażamy na
maśle.2. Do
cebuli dodajemy
bulion. Odlewamy 1/4 szklanki
mleka, mieszamy je z
mąką. Pozostałe
mleko wlewamy do
bulionu, podgrzewamy i wlewamy również to z rozmieszaną
mąką.3.
Ser ścieramy na duży oczkach tarki.4. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i wrzucamy
ser. Czekamy aż całkowicie się
ser rozpuści. Od czasu do czasu mieszamy zupę.5. Doprawiamy według uznania
solą,
pieprzem i
przyprawą chili oraz szczyptą
gałki muszkatołową. Dekorujemy posiekaną
natką pietruszki.