ßßß
700 ml bulionu grzybowego700 ml mleka 2%2 łyżki masła3 łyżki mąki2 cebule50 dag sera żółtego długodojrzewającegosól, pieprz, papryka ostra, gałka muszkatołowa1/2 pęczka natki pietkuszki1. Cebule kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle.2. Do cebuli dodajemy bulion. Odlewamy 1/4 szklanki mleka, mieszamy je z mąką. Pozostałe mleko wlewamy do bulionu, podgrzewamy i wlewamy również to z rozmieszaną mąką.3. Ser ścieramy na duży oczkach tarki.4. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i wrzucamy ser. Czekamy aż całkowicie się ser rozpuści. Od czasu do czasu mieszamy zupę.5. Doprawiamy według uznania solą, pieprzem i przyprawą chili oraz szczyptą gałki muszkatołową. Dekorujemy posiekaną natką pietruszki.

