ßßß Cookit - przepis na Zupa serowo-grzybowa

Zupa serowo-grzybowa

nazwa

Wykonanie

Bardzo serowa zupa z lekką nutą ostrości. Kremowa, ciężka, dość m uląca, przez co nie można zjeść jej dużo na raz. Z chrupi ącą bagietką czosnkową stworzyła bardzo zgrany duet. :-) Rozgrzeje zimą a latem... a lat em o niej zapomnijmy na rzecz lekkich, warzywnych zup. ;-)
700 ml bulionu grzybowego
700 ml mleka 2%
2 łyżki masła
3 łyżki mąki
2 cebule
50 dag sera żółtego długodojrzewającego
sól, pieprz, papryka ostra, gałka muszkatołowa
1/2 pęczka natki pietkuszki
1. Cebule kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle.
2. Do cebuli dodajemy bulion. Odlewamy 1/4 szklanki mleka, mieszamy je z mąką. Pozostałe mleko wlewamy do bulionu, podgrzewamy i wlewamy również to z rozmieszaną mąką.
3. Ser ścieramy na duży oczkach tarki.
4. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i wrzucamy ser. Czekamy aż całkowicie się ser rozpuści. Od czasu do czasu mieszamy zupę.
5. Doprawiamy według uznania solą, pieprzem i przyprawą chili oraz szczyptą gałki muszkatołową. Dekorujemy posiekaną natką pietruszki.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/01/zupa-serowo-grzybowa.html