Wykonanie
Cześć WszystkimWprost nie wyobrażam sobie świąt bez domowych
ciasteczekbądź pierniczków, ten zapach pieczonych
ciasteczek zwiastuje ich nadejście, a w święta cieszą nas swoim smakiem. Jedni wolą lukrowane, inni polane
czekoladą, a jeszcze inni takie bez niczego i właśnie takie pojawiły się u mnie w tym roku, co w moim mniemaniu wcale nie spowodowały utraty ich uroku czy smaku.Potrzebne składniki:

600g
mąki pszennej typ 650400g
mąki pełnoziarnistej żytniej4
jajka200g
masła4 łyżeczki
przyprawy korzennej4 łyżki
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczenia350g
cukru6 łyżeczek
miodu lipowego3 łyżeczki
cynamonuDo miski dodajemy suche składniki i mieszamy, po czym wbijamy
jajka i dodajemy
masło podzielone na kawałki i
miód.

Składniki mieszamy i zagniatamy do chwili uzyskania jednolitej masy z której formujemy kulę. Kulę umieszczamy na stolnicy posypanej
mąką, aby ciasto nie kleiło się do niej.

Kulę ciasta dzielimy na mniejsze części, które rozwałkowujemy na placek i wycinamy w nich foremkami
ciasteczka.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na którym układamy
ciasteczka.

Formę z
ciasteczkami umieszczamy w piekarniku nagrzanymdo temperatury 180 stopni i pieczemy przez około 9 minut. Proces pieczenia powtarzamy kilkakrotnie ze względu na ilość
ciasteczek.

Upieczone
ciasteczka możemy wyłożyć na świąteczny talerz w moim przypadku aluminiowy w kształcie choinki i po wystygnięciu zajadaćdo
kawy,
herbaty,
kakao lub tak po prostu. Z całą pewnością nasza kuchnia i nie tylko wypełni się zapachem
przyprawy korzennej,co nada świętą większego klimatu.