ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowe czekoladowo-cynamonowe ciasteczka z mąki migdałowo-kokosowej

Bezglutenowe czekoladowo-cynamonowe ciasteczka z mąki migdałowo-kokosowej

nazwa

Wykonanie

Kolejna wyrwana w kalendarzu kartka.
Przerażenie?!
Niedowierzanie?!
Minął prawie rok.
Tu, skąd do Was piszę mam widok na blok sąsiadów.
Wiosną, do pokoju wpada mniej światła, ale za to zieleni mi się przed oczami.
Nieśmiało przebija się wiosenne słońce.
Otwierając okna słychać nieustający śpiew ptaków.
Czuć jak wszystko budzi się do życia.
A teraz?
Na drzewach widzę kilka, jeszcze trzymających się, jednakże suchych, poszarzałych liści.
Ranki są mgliste, c
zarno-białe.
Nie ma w przyrodzie radości.
Czuć smutek, przygnębienie...
*
Radość ma być w Nas.
Odliczanie dni do Świąt.
Szukanie prezentów dla najbliższych, żeby sprawić im przyjemność.
Chociaż to szukanie często jest najbardziej radosną częścią.
Zapachy cynamonu, goździków, kardamonu które nas upewniają, że to już tuż, tuż.
Spotkania rodzinne, z przyjaciółmi...
Planowanie wypieków, bo przecież nic nie może się powtórzyć, a w tym roku znalazłaś tyle przepisów.
Ot magiczny czas!
Dzisiaj zapraszam Was na ciasteczka adwentowe. Kruchutkie z delikatną nutą czekolady i cynamonu. Idealne do kawy.
Do przygtowania ciasteczek potrzebujemy:
- 125 g mąki migdałowej
- 100g mąki kokosowej
- 100g masła
- 5 łyżek poudre douce
- 1 łyżeczkę cynamonu
- 5 łyżek cukru
- 1 jajko
- 1 łyżkę kakao
Sypkie składniki wymieszać w misce po czym d odać masło pokrojone w drobną kostkę.
Wyrobić ciasto. Uformować kulę, umieścić ponownie w misce i schłodzić przez minimum 30 minut w lodówce. W ciasta odrywać kawałki, formować w dłoniach kuleczki. Kłaść na blasze, lekko zdusić i zrobić wzorek widelcem. Piec 10-15 minut w 180 stopniach, termoobieg.
Źródło:http://szybkotaniosmacznie.blogspot.com/2014/12/bezglutenowe-czekoladowo-cynamonowe.html