To mój pierwszy piernik na karmelu. Spodziewałam się twardego suchego wypieku, a wyszedł piernik konsystencji biszkopta. Miękki, puszysty, mocno korzenny. Przepis z gazetki "Najlepsze ciasta".Składniki na dużą keksówkę:5 jajek500 g mąki200 g cukru100 g masła200 g miodu1 łyżeczka kakako1 łyż aprzyprawy korzennej1 łyżeczka proszku do pieczeniamarmolada do przełożeniaBiałak oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Na suchej patelni skarmelizować 50 g cukru. Wlać 100 ml wody i zagotować mieszając, aż się rozpuści. Masło utrzeć z resztą cukru i żółtkami. Dodać przestudzony karmel, miód, mąkę, przyprawy, zmiksować. Delikatnie wymieszać z pianą z białek i wylać do keksówki. Upiec w 180*C około 50 minut. Po przestudzeniu przełożyć marmoladą.