ßßß Cookit - przepis na piernik na karmelu

piernik na karmelu

nazwa

Wykonanie

To mój pierwszy piernik na karmelu. Spodziewałam się twardego suchego wypieku, a wyszedł piernik konsystencji biszkopta. Miękki, puszysty, mocno korzenny. Przepis z gazetki "Najlepsze ciasta".
Składniki na dużą keksówkę:
5 jajek
500 g mąki
200 g cukru
100 g masła
200 g miodu
1 łyżeczka kakako
1 łyż aprzyprawy korzennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
marmolada do przełożenia
Białak oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Na suchej patelni skarmelizować 50 g cukru. Wlać 100 ml wody i zagotować mieszając, aż się rozpuści. Masło utrzeć z resztą cukru i żółtkami. Dodać przestudzony karmel, miód, mąkę, przyprawy, zmiksować. Delikatnie wymieszać z pianą z białek i wylać do keksówki. Upiec w 180*C około 50 minut. Po przestudzeniu przełożyć marmoladą.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2013/10/piernik-na-karmelu.html