Wykonanie
Zaczynam realizować świąteczne przepisy. Ciasto na piernik staropolski już gotowe, dziś mam dla Was miodownik z
kakao i
żurawiną. Nietrudny do zrobienia, ale uwaga: z podanych składników wychodzi małe ciasto, robiłam w keksówce o długości 21 cm a i tak wyszło bardzo niskie. Także do większych foremek podwójcie porcję.Składniki:2
jajka70 g
cukru70 g
masła2 łyżeczki
miodu100 g
mąki10 g
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia100 g
suszonej żurawinymarmolada do przełożenia
Żurawinę zalać wrzątkiem, odstawić w nim na 20 minut a następnie odcedzić.
Jajka ubić z
cukrem nad garnkiem z wrzątkiem.
Masło roztopić i wystudzić. Do
masła dodać
miód. Do
jajek miksując dodać
mąkę,
kakao, proszek i
masło z
miodem. Zmiksować na jednolite ciasto. Dodać
żurawinę i wymieszać łyżką. Przelać do foremki i piec około 45 minut w 180*C. Po wystudzeniu można przekroić i posmarować
marmoladą i polać
polewą czekoladową.
inspiracja