ßßß
Zaczynam realizować świąteczne przepisy. Ciasto na piernik staropolski już gotowe, dziś mam dla Was miodownik z kakao i żurawiną. Nietrudny do zrobienia, ale uwaga: z podanych składników wychodzi małe ciasto, robiłam w keksówce o długości 21 cm a i tak wyszło bardzo niskie. Także do większych foremek podwójcie porcję.Składniki:2 jajka70 g cukru70 g masła2 łyżeczki miodu100 g mąki10 g kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia100 g suszonej żurawinymarmolada do przełożeniaŻurawinę zalać wrzątkiem, odstawić w nim na 20 minut a następnie odcedzić. Jajka ubić z cukrem nad garnkiem z wrzątkiem. Masło roztopić i wystudzić. Do masła dodać miód. Do jajek miksując dodać mąkę, kakao, proszek i masło z miodem. Zmiksować na jednolite ciasto. Dodać żurawinę i wymieszać łyżką. Przelać do foremki i piec około 45 minut w 180*C. Po wystudzeniu można przekroić i posmarować marmoladą i polać polewą czekoladową.
inspiracja