Wykonanie
Są to bardzo szybkie i zdrowe pierniczki. Z
mąką żytnią i orkiszową. Kruche, maślane i aromatyczne. Po prostu idealne!
/około 50 pierniczków/1 szklanka
mąki żytniej2/3 szklanki
mąki orkiszowej razowej4 łyżki
miodu1/4 szklanki
cukru trzcinowego70g
masła1
jajko1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
przyprawy korzennej1 łyżka
kakaoW rondelku rozpuścić
miód,
masło i
cukier. Mieszać co pewien czas, do połączenia się składników. Ostudzić. W misce wymieszać
mąki,
proszek do pieczenia,
przyprawę i
kakao. Dodać rozpuszczone składniki oraz
jajko. Zgnieść ciasto. Wstawić je do lodówki na 1 - 2 godziny (można również na 15 minut do zamrażarki). Wyjąć, rozwałkować (najlepiej podsypywać
mąką) i wykrajać pierniczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 175 stopniach przez 9 minut. Wyjąć i ostudzić. Pierniczki nie twardnieją, więc nie musimy czekać na zajadanie się nimi. Smaczneg o!