ßßß

Pierniczki to świąteczny przepis dla dużych i małych. Zarówno dorośli jak i dzieci świetnie się bawią podczas pieczenia jak i dekorowania tych świątecznych łakoci. Poniżej przepis na naprawdę pyszne, korzenne ciasteczka idealne na choinkę oraz pod choinkę :P.
PierniczkiPrint RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania35 ciastek 15 minutCzas gotowania Passive Time20 minut 1 godzinaPorcje Czas przygotowania35 ciastek 15 minutCzas gotowania Passive Time20 minut 1 godzina
PierniczkiPrint RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania35 ciastek 15 minutCzas gotowania Passive Time20 minut 1 godzinaPorcje Czas przygotowania35 ciastek 15 minutCzas gotowania Passive Time20 minut 1 godzinaSkładniki40 g masła100 g miodu(płynnego, naturalnego)50 g cukru230 g mąki1 szt. jajka2 łyżki kakao1 łyżka przyprawy korzennej(lub mieszanka cynamonu, gałki muszkatołowej i anyżu)1 łyżeczka proszku do pieczeniaPorcje: ciastekSposób przygotowaniaRozpuścić masło (nie podgrzewając za bardzo), a następnie połączyć z miodem (najlepiej mikserem).Pozostałe składniki wymieszać razem i dodać masło z miodem. Wyrobić ciasto i odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.Ciasto podzielić na dwie części i na podsypanym mąkom blacie wałkować i wykrawać ulubione kształty. Ciastka przed upieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem z dwiema łyżkami mleka (opcjonalnie, pierniczki są bardziej błyszczące po upieczeniu)Ciastka piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 10 - 15 minut.Ciastka dekorować po wystudzeniu rozpuszczoną czekoladą, gotowymi lukrami i posypkami.Recipe NotesJeśli pierniczki mają być ozdobą choinkową należy przed upieczeniem np. słomką do napoi zrobić dziurki na sznurek do powieszenia na świątecznym drzewku.Share this Recipe