Wykonanie


Pierniczki to świąteczny przepis dla dużych i małych. Zarówno dorośli jak i dzieci świetnie się bawią podczas pieczenia jak i dekorowania tych świątecznych łakoci. Poniżej przepis na naprawdę pyszne, korzenne
ciasteczka idealne na choinkę oraz pod choinkę :P.

PierniczkiPrint RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania35
ciastek 15 minutCzas gotowania Passive
Time20 minut 1 godzinaPorcje Czas przygotowania35
ciastek 15 minutCzas gotowania Passive
Time20 minut 1 godzina

PierniczkiPrint RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania35
ciastek 15 minutCzas gotowania Passive
Time20 minut 1 godzinaPorcje Czas przygotowania35
ciastek 15 minutCzas gotowania Passive
Time20 minut 1 godzinaSkładniki40 g
masła100 g
miodu(płynnego, naturalnego)50 g
cukru230 g
mąki1 szt.
jajka2 łyżki
kakao1 łyżka
przyprawy korzennej(lub mieszanka
cynamonu,
gałki muszkatołowej i
anyżu)1 łyżeczka
proszku do pieczeniaPorcje:
ciastekSposób przygotowaniaRozpuścić
masło (nie podgrzewając za bardzo), a następnie połączyć z
miodem (najlepiej mikserem).Pozostałe składniki wymieszać razem i dodać
masło z
miodem. Wyrobić ciasto i odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.Ciasto podzielić na dwie części i na podsypanym
mąkom blacie wałkować i wykrawać ulubione kształty.
Ciastka przed upieczeniem posmarować roztrzepanym
jajkiem z dwiema łyżkami
mleka (opcjonalnie, pierniczki są bardziej błyszczące po upieczeniu)
Ciastka piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 10 - 15 minut.
Ciastka dekorować po wystudzeniu rozpuszczoną
czekoladą, gotowymi lukrami i posypkami.Recipe NotesJeśli pierniczki mają być ozdobą choinkową należy przed upieczeniem np. słomką do
napoi zrobić dziurki na sznurek do powieszenia na świątecznym drzewku.Share this Recipe