Wykonanie
Chude
mięso duszone we własnym sosie z warzywami, to doskonała propozycja na obiad, smakuje zarówno z
ziemniakami jak i ugotowanym na sypko
ryżem. Smak tej potrawy warto podkreślić kilkoma listkami świeżej
szałwii, która doskonale poprawia trawienie. Dodatek
ziemniaków sprawia że nie potrzebujemy niczego do zagęszczenia sosu.


Składniki:1 kg
szynki wieprzowej2
cebule2
marchewki1
pietruszka2
ziemniaki2 łyżki
masłaPęczek
szczypiorku z
dymki2-3 listki świeżej
szałwiiLiść laurowyZiele angielskieSól lub jarzynka do smakuSzczypta
ostrej paprykiSposób wykonania:
Szynkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na grube plastry, na patelni rozgrzewamy
masło obsmażamy
mięso z każdej strony, przekładamy do garnka, zalewamy gorącą
wodą, tyle aby
mięso było zanurzone, dodajemy pokrojone w kostkę
ziemniaki,
marchewkę i
pietruszkę oraz liść i
ziele angielskie, gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem aż
mięso będzie miękkie, a
ziemniaki się rozpadną, zagęszczając sos, doprawiamy w trakcie
ostrą papryką oraz dodajemy listki
szałwii.Gdy tylko
mięso będzie miękkie zestawiamy z ognia.Podajemy z
ziemniakami lub
ryżem na sypko posypane posiekanym
szczypiorem z
dymki.Smacznego!