Wykonanie

Kremowy sernik na wilgotnym
kakaowym spodzie, z karmelizowanym
rabarbarem - delikatny, aksamitny, mazisty, idealnie słodki z kwaskową nutą oraz przepyszną
kakaową kruszonką. Szybciutki do przygotowania: zarówno składniki na ciasto jak i na masę
serową wymagają tylko krótkiego zmiksowania. Ot, cała filozofia! Do tego soczysty
rabarbar delikatnie skarmelizowany w odrobinie
masła i
cukru, i pyszny sernik do popołudniowej
kawy albo
herbaty gotowy :) Koniecznie wypróbujcie mój przepis w tym sezonie
rabarbarowym, a poza nim śmiało możecie użyć innych, ulubionych
owoców! :)SKŁADNIKI NA CIASTO:1,75 szklanki
mąki pszennej lub orkiszowej jasnej100 g
masła zimnego, posiekanego w drobną kostkę0,5 szklanki
cukru (użyłam brązowego)2
żółtka1 łyżka
jogurtu naturalnego lub kwaśnej
śmietany 18%1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/3 szklanki ciemnego
kakaoSKŁADNIKI NA MASĘ
SEROWĄ:600 g
twarogu z wiaderka (użyłam Delfiko)3/4 szklanki
cukru pudru1/3 szklanki
mleka 3,2%2
białka1
jajko1 opakowanie budyniu
śmietankowego (40 g)2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 opakowanie
cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowejSKŁADNIKI NA KARMELIZOWANY
RABARBAR:350 g
rabarbaru (4 łodygi)1 łyżka
masła2 łyżki
brązowego cukrudodatkowo: odrobina
mąki do oprószeniaWYKONANIE:Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.Dno tortownicy o wymiarach 23-24 cm wyłóż papierem do pieczenia.CIASTO:Wszystkie składniki zagnieć ręcznie lub w mikserze albo malakserze na gładkie ciasto.Podziel je na dwie części: 2/3 i 1/3 . Większą schowaj w woreczku do lodówki, mniejszą - do zamrażalnika.MASA SEROWA:Wszystkie składniki zmiksuj krótko na jednolitą masę - tylko do ich połączenia się.KARMELIZOWANY
RABARBAR:
Rabarbar pokrój na 1,5 - 2 cm kawałki. Na patelni rozgrzej
masło, wrzuć na nie
rabarbar i podsmaż go przez 2-3 minuty . Na koniec posyp
rabarbar cukrem i dokładnie mieszając , karmelizuj go przez kolejne 1-2 minuty.Większą częścią ciasta wyłóż dno tortownicy. Na to wylej masę
serową, oprósz ją delikatnie
mąką, a następnie wyłóż łyżką bardzo ostrożnie
rabarbar, tak by się nie zatapiał w
masie.Mniejszą część ciasta zetrzyj na tarce o dużych oczkach i posyp nią wierzch
rabarbaru.Piecz ciasto przez 55 minut. Po tym czasie otwórz szeroko drzwiczki piekarnika i pozostaw sernik w nim do ostygnięcia. Ostudzone ciasto wsadź n a 3-4 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc . Gotowe! Smacznego!


