ßßß Cookit - przepis na Ziemniaczane babeczki po węgiersku

Ziemniaczane babeczki po węgiersku

nazwa

Wykonanie

Znakomita alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Smak był dla mnie zaskoczeniem ponieważ babeczka smakiem przypominała zarówno placki jak i kluski śląskie. Jednakże jest o wiele mniej kaloryczna. Z dobrze przyprawionym gulaszem-rarytas!
Babeczki:
1 kg ziemniaków
1 cebula
3 łyżki mąki pszennej
2 jajka
Sól
Pieprz
Gulasz:
500 g łopatki wieprzowej
Olej do podsmażenia
1 marchew
1 cebula
150 g pieczarek
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
200 ml wody
Przyprawy do gulaszu:
Przyprawa do wieprzowiny
1 kostka rosołowa
0,5 łyżeczki lubczyku
0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
0,5 łyżeczki słodkiej czerwona papryki
0,5 łyżeczki curry
Odrobina imbiru
Pieprz
Sól
Babeczki: Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy mąkę i jajka. Dokładnie mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Masę ziemniaczaną przekładamy do silikonowych foremek i pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 15 minut.
Gulasz przygotowujemy jako pierwszy, ponieważ wymaga więcej czasu. Łopatkę kroimy w większą kostkę, przyprawiamy przyprawą do wieprzowiny. Marchew obieramy i kroimy w drobne słupki. Pieczarki, cebulę i papryki kroimy w kosteczkę. W garnku rozgrzewamy olej, wkładamy mięso i podsmażamy przez 10 minut. Następnie dodajemy wszystkie warzywa. Koncentrat rozrabiamy z wodą i kostką rosołową i zalewamy gulasz. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut. Po tym czasie przyprawiamy wszystkimi przyprawami i dusimy jeszcze 20 minut.
Źródło:http://violetowekucharzenie.blogspot.com/2015/08/ziemniaczane-babeczki-po-wegiersku.html