Wykonanie
Pyszna i pożywna zupa, która jest zdecydowanie lżejszą alternatywą dla ciężkiej, tradycyjnej grochówki. Dodatek wędzonych
żeberek i
majeranku sprawia, że jedząc zupę nie czujemy właściwie różnicy w porównaniu z grochówką. Jedynym minusem jest nieciekawy kolor zupy, taki trochę szaro-bury, ale zaręczam, że już po pierwszej łyżce zapominamy o kolorze, bo smak zupy jest przepyszny :))Zupa gotuje się bardzo szybko, co jest jej dodatkowym plusem.
Składniki:1 szkl anka
zielonej soczewicypasek wędzonych
żeberek2
marchewki1
pietruszka2
łodygi selera naciowego1
cebula3
ziemniakiliść laurowyziele angielskiesólpieprzmajeranekłyżeczka
mąkiWykonanie:
Gotujemy
wywar mięsno-warzywny z
żeberek i pokrojonych warzyw z dodatkiem przypraw:
soli,
ziela angielskiego i
liścia laurowego. Jeśli
mięso zaczyna odchodzić od kości wyjmujemy je i dodajemy pokrojone w kostkę
ziemniaki oraz wypłukaną
soczewicę. Gotujemy do miękkości ok 15-20 minut. Na patelni przesmażamy pokrojoną w kostkę
cebulę, kiedy się zezłoci wsypujemy
mąkę, mieszamy i całość wlewamy na gotującą się zupę. Na koniec dodajemy roztarty w dłoniach
majeranek i doprawiamy całość
solą i
pieprzem.