Wykonanie
            1 kg 
ziemniaków400 g 
mąki1 
jajkosólnadzienie;2 udka2 
marchewki1 
cebula1 
jajkosólpieprzłyżka 
oreganomajeranekziele angielskielistek laurowyZiemniaki ugotować, odcedzić wystudzić.Udka ugotować z 
cebulą i 
marchewką doprawić 
solą, dodać 
ziele angielskie i 
listek laurowy.Wyjąć 
mięso i warzywa wystudzić, oddzielić od kości.Zmielić najpierw 
ziemniaki, 
potem mięso i warzywa. Nie trzeba myć maszynki.
Ziemniaki wymieszać z 
mąką, dodać 
jajko i zagnieść ciasto.Do 
mięsa dodać 
jajko, 
oregano, 
majeranek, doprawić 
solą i 
pieprzem, wyrobić łyżką.Ciasto podzielić na kulki wielkości małej pyzy, rozpłaszczyć i nadziewać łyżką 
mięsa.Zakleić i uformować na kształt owalny. Ugotować w osolonym wrzątku. Podawać ze skwarkami i 
cebulką.Rosół z gotowania udek możemy wykorzystać do innych celów.