ßßß
 
            
         3 ozorki1 marchewkagarść suszonych grzybówsólpieprzmajeranekoreganoziele angielskielistek laurowy2 łyżki mąki kukurydzianej1 łyżka mąki pszennejOzorki umyć, sparzyć i zdjąć skórkę. Włożyć do garnka, zalać wodą, dodać obraną marchewkę, ziarna jałowa i ziele angielskie oraz listek laurowy. Gotować do miękkości ok godzinę.Wyjąć ostudzić i pokroić na plasterki. Wywar przecedzić zalać nim ozorki trochę pozostawić do wymieszania z mąką, ozorki powinny być zanurzone do 3/4 wysokości. Dodać pokrojoną marchewkę, przyprawić solą, pieprzem, oregano i majerankiem. Grzyby zetrzeć na proszek w moździerzu i dodać do ozorków.Pozostawiony wywar wymieszać z mąką kukurydzianą i pszenną.Ozorki z grzybami poddusić ok 15 min. Dodać mąkę rozmieszaną z wywarem , wymieszać i zagotować sos.Podawać z ziemniakami i buraczkami.
3 ozorki1 marchewkagarść suszonych grzybówsólpieprzmajeranekoreganoziele angielskielistek laurowy2 łyżki mąki kukurydzianej1 łyżka mąki pszennejOzorki umyć, sparzyć i zdjąć skórkę. Włożyć do garnka, zalać wodą, dodać obraną marchewkę, ziarna jałowa i ziele angielskie oraz listek laurowy. Gotować do miękkości ok godzinę.Wyjąć ostudzić i pokroić na plasterki. Wywar przecedzić zalać nim ozorki trochę pozostawić do wymieszania z mąką, ozorki powinny być zanurzone do 3/4 wysokości. Dodać pokrojoną marchewkę, przyprawić solą, pieprzem, oregano i majerankiem. Grzyby zetrzeć na proszek w moździerzu i dodać do ozorków.Pozostawiony wywar wymieszać z mąką kukurydzianą i pszenną.Ozorki z grzybami poddusić ok 15 min. Dodać mąkę rozmieszaną z wywarem , wymieszać i zagotować sos.Podawać z ziemniakami i buraczkami.