ßßß Cookit - przepis na ZUPA Z ZIELONEJ SOCZEWICY A'LA GROCHÓWKA

ZUPA Z ZIELONEJ SOCZEWICY A'LA GROCHÓWKA

nazwa

Wykonanie

Pyszna i pożywna zupa, która jest zdecydowanie lżejszą alternatywą dla ciężkiej, tradycyjnej grochówki. Dodatek wędzonych żeberek i majeranku sprawia, że jedząc zupę nie czujemy właściwie różnicy w porównaniu z grochówką. Jedynym minusem jest nieciekawy kolor zupy, taki trochę szaro-bury, ale zaręczam, że już po pierwszej łyżce zapominamy o kolorze, bo smak zupy jest przepyszny :))
Zupa gotuje się bardzo szybko, co jest jej dodatkowym plusem.
Składniki:
1 szkl anka zielonej soczewicy
pasek wędzonych żeberek
2 marchewki
1 pietruszka
2 łodygi selera naciowego
1 cebula
3 ziemniaki
liść laurowy
ziele angielskie
sól
pieprz
majeranek
łyżeczka mąki
Wykonanie:
Gotujemy wywar mięsno-warzywny z żeberek i pokrojonych warzyw z dodatkiem przypraw: soli, ziela angielskiego i liścia laurowego. Jeśli mięso zaczyna odchodzić od kości wyjmujemy je i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz wypłukaną soczewicę. Gotujemy do miękkości ok 15-20 minut. Na patelni przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, kiedy się zezłoci wsypujemy mąkę, mieszamy i całość wlewamy na gotującą się zupę. Na koniec dodajemy roztarty w dłoniach majeranek i doprawiamy całość solą i pieprzem.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2016/01/zupa-z-zielonej-soczewicy-ala-grochowka.html