Wykonanie


Składniki:7
ziemniaków,1 łyżeczka czerwonej
słodkiej papryki,1 łyżeczka
oregano,
pieprz,
sól,3 łyżki
oliwy z oliwek,sos
koperkowy: 8 czubatych łyżek gęstego
jogurtu naturalnego, troszkę
soku z cytryny, duża garść świeżego
koperku,
sól,
pieprz,4 kawałki
łososia,4 plasterki
cytryny,
masło,
majeranek,300g
szparagów,garść
rukoli.Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, umyć, lekko osuszyć i pokroić na średniej wielkości kawałki.
Ziemniaki doprawić
oregano, czerwoną
słodką papryką,
solą i
pieprzem. Dodać
oliwę z oliwek i wymieszać. Piec w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem w 220stopniach C przez 40-60minut. Podczas pieczenia dwa
razy przemieszać
ziemniaki.Sos
koperkowy. Do
jogurtu dodać posiekany
koperek, troszkę
soku z cytryny, posolić, popieprzyć i wymieszać.Ze
szparagów pourywać twarde końce.
Szparagi ugotować w osolonej wodzie, ale uważać by ich nie rozgotować. Odcedzić i przestudzić.
Szparagi poukładać na blaszce do pieczenia po kilka obok siebie, tworząc cztery osobne porcje. Na każdą porcję
szparagów położyć po kawałku
łososia. Posolić, popieprzyć, oprószyć
majerankiem, położyć po plasterku
cytryny i zetrzeć na górę troszkę
masła. Przykryć folią aluminiową, ale jej nie dociskać, ma być luźno położona. Piec w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni C przez 20minut. Podawać z upieczonymi
ziemniakami i sosem
koperkowym.


Smacznego!!!