Wykonanie
Zielony obiad:)Składniki:2 filety z
łososia ze skórą (280 g)sok z jednej
cytrynypieprz cytrynowysól kamienna3 łyżki
oliwy2 garści listków
szpinaku1 łyżeczka
koperku1
jajko5-6
ziemniaków1 łyżka
śmietanymasłoFilety z
łososia skrapiamy
sokiem z cytryny,delikatnie nacieramy
solą i
pieprzem,polewamy
oliwą.Przykrywamy szczelnie pojemnik w którym się znajduje i wstawiamy do lodówki na co najmniej dobę.
W dniu przygotowania potrawy obieramy
ziemniaki,płuczemy je i kroimy w bardzo cieniutkie plasterki.Opłukane listki
szpinaku miksujemy blenderem razem z
koperkiem i
solą (ilość
soli według uznania). Odmierzamy 1-2 łyżki
szpinakowego puree i mieszmy razem ze
śmietaną .Naczynie żaroodporne smarujemy
masłem,układamy część
ziemniaków,polewamy częścią sosu
śmietanowo-
szpinakowego i posypujemy wiórkami
masła.Możemy zrobic kilka warstw,w zależności od tego ile mamy
ziemniaków.Naczynie z
ziemniakami wstawiamy do piekarnika,ustawiamy temperaturę 180 C.
Ubijamy do białości
jajko,do ubitego dodajemy puree
szpinakowe,delikatnie mieszamy.Taka miksturą polewamy
łososia .Gdy
ziemniaki będą prawie miękkie wówczas wstawiamy do piekarnika również naczynie z
łososiem.Pieczeny do czasu aż
szpinak z
jajkiem się "zetnie"
Ziemniaki powinny być ładnie zrumienione:)
Taki zielony obiad smakował dobrze,polecam:)