Wykonanie

Recepturę na zapiekane kotlety
schabowe dostałam od mojej Mamy, Felicji. Danie bardzo przypadło do smaku naszej rodzinie, więc przygotowałam je na Nowy Rok.Kotlety można usmażyć dzień przed zapieczeniem.Potrawa sprawdzi się na święta, karnawał, wesela, domowe przyjęcia, czy komunie.Gorąco polecamy!Przepis ze zdjęciami krok po kroku .Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).Składniki:4 plastry
schabu o grubości mniej więcej 1 cm (można zamienić na
piersi z kurczaka)
jajko,
bułka tarta i
mąka do panierowania1 mała
cebula1/4
papryki czerwonej1/4
papryki zielonej3 bardzo duże
cebulki2 łyżki poszatkowanej
pietruszki4 plastry
żółtego serasólpieprz
Wykonanie:1. Wetrzyj w plastry
schabu pieprz i
sól (można też niewielką ilość przeciśniętego przez praskę
czosnku).2. Rozbij
mięso na kotlety.3. Przełóż kotlety do dowolnego naczynia i przykryj je folią spożywczą. Wstaw na dwie godziny do lodówki (można zostawić je dłużej).4. Przygotuj 3 miseczki. W jednej roztrzep
jajko, do następnej dodaj
mąkę, a do trzeciej
bułkę tartą.5. Obtocz każdego kotleta najpierw w
mące,
potem zanurz w
jajku, a na końcu obtocz w
bułce tartej.6. Usmaż
mięso (ja smażę na
smalcu, pod koniec smażenia dodaję na patelnię odrobinę
masła klarowanego).7. Usmażone kotlety połóż na talerz wyłożony złożonym papierowym ręczniczkiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.8. Obierz i pokrój
cebulę w piórka. Zeszklij na niewielkiej ilości tłuszczu.

9. Obierz i pokrój w plastry
pieczarki. Dodaj do
cebuli.

10. Dodaj pokrojone na
papryki (bez gniazd nasiennych oczywiście).

11. Dodaj
sól i
pieprz.

12. Smaż do wyparowania
wody z
pieczarek, a następnie dodaj
natkę pietruszki (u mnie mrożona).


13. Duże naczynie żaroodporne lub blaszkę posmaruj tłuszczem.14. Ułóż w naczyniu kotlety.15. Na każdym kotlecie ułóż
pieczarki, a na nich po plastrze
sera.

16. Piecz do roztopienia się
sera. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.

17. Podawaj na ciepło.Smacznego :)